Да ли ће корона Трампу помоћи да испуни предизборно обећање

© REUTERS / LEAH MILLISАмерички председник Доналд Трамп на конференцији за медије испред Беле куће
Амерички председник Доналд Трамп на конференцији за медије испред Беле куће - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе више неће пуштати мигранте. Шеф Беле куће Доналд Трамп већ је покушавао да затвори земљу од придошлица, али су његови политички противници ометали тај процес. Сада он има све шансе да успешно спроведе свој план, сматра професор Државног универзитета у Санкт Петербургу Александар Кубишкин.

Главни Трампов аргумент је да је у земљи нагло порасла незапосленост због вируса корона. Американцима је потребна плата, па за мигранте у Сједињеним Америчким Државама нема места.

„У светлу напада невидљивог непријатеља, као и у вези са потребом да се заштите радна места наших великих америчких грађана, потписаћу наредбу да се привремено заустави имиграција у Сједињене Америчке Државе!“, објавио је Трамп на Твитеру.

​А ово није неоснована изјава, сматра стручњак.

„Ако демократе мобилишу своје бирачко тело, моглe би да успоре ову одлуку или да на њу ставе вето у Представничком дому. Али председник може да прогура овај закон“, рекао је Кубишкин за Спутњик. 

Амерички председник ограничио је улазак у земљу за држављане и мигранте из претежно муслиманских земаља, објашњавајући да је то због терористичке претње.

Такође је предлагао увођење новог система који би разматрао корисност новог имигранта за друштво, укључујући образовни ниво и радну способност. Трампове иницијативе нису нашле одобрење у Конгресу.

За Трампа је питање миграната принципијелно. Још током предизборне кампање 2016. године обећао је Американцима да ће се решити миграната који обарају цене на тржишту рада, подсећа телевизија „360“.

За њега је важно да „обори“ демократе и добије додатни аргумент за своју предизборну кампању“, сматра Кубишкин.   

Изградња зида на граници са Мексиком и покушај ограничавања уласка муслимана у САД нису дали очекиване резултате. Уредба о мигрантима како би се превазишле последице пандемије, долази у прави час уочи нових председничких избора.

Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију нове инфекције вируса корона ковид 19 за пандемију. Према последњим подацима, у свету је забележено више од 2,5 милиона случајева заразе, а умрло је више од 171 хиљаде људи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала