Да ли је „Нептун“, нова украјинска ракета, претња Русији

CC BY 2.0 / Министарство одбране Украјине / Лансирање ракета на војним вежбама копнених снага Украјине
Лансирање ракета на војним вежбама копнених снага Украјине - Sputnik Србија
Пратите нас
Украјина активно тестира нову противбродску ракету. Она је спој совјетског војно-индустријског комплекса, сарадње са Русијом, али наравно и сопствене квалитетне изградње. Производ је користан и прилично добро се може примењивати за решавање украјинских задатака у региону. Да ли Москва има разлога за бригу?

Према последњем рејтингу „Глобал фајерпауера“, Украјина заузима 27. место на листи најјачих армија у свету. Украјинско издање „НВ“ је истакло да је ово најбоља позиција међу европским земљама које нису део НАТО-а, не рачунајући Русију. 

Штавише, постоји чак и параметар где је Украјина по броју резервиста премашила најјачу армију на свету — америчку, наводи у свом ауторском чланку руски војни експерт Дмитриј Корњев.

Међутим, по броју противбродских ракета држава која излази на два мора, недавно је била у оном делу рејтинга где се појављује тужна нула. Ситуацију је променио копнени ратни комплекс обалске одбране РК-360МЦ „Нептун“ са крстарећом ракетом Р-360. Пре неколико дана, украјински медији су демонстрирали још једно тестирање овог система.

 

„Нептун“ као наставак Х-35

Совјетски војно-индустријски комплекс је створио огромну залиху за развој одбрамбене индустрије многих држава, које су се појавиле након распада велесиле. О совјетском „наслеђу“ Русији писали смо више пута, али заоставштина се односи и на Украјину. Ракета комплекса „Нептун“ је унапређена совјетска Х-35 која је изграђена крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година као аналог успешне америчке противбродске ракете „Харпун“. 

Логично је да је Украјина имала комплетан сет документације о Х-35. Штавише, у складу са међувладиним споразумом који су Москва и Кијев 1993. године потписали о производној и научно-техничкој сарадњи предузећа одбрамбене индустрије, почетком двехиљадитих, еталон овог производа је био испоручен Украјини. Украјинска компанија „Луч“, која је добила ракету, касније је постала главно предузеће за изградњу комплекса РК-360МЦ „Нептун“.

Назад у СССР

Подсетимо да је сарадња одбрамбених предузећа која је постојала у доба СССР-а функционисала донедавно. До 2014. године украјинске одбрамбене компаније испоручивале су оружаним снагама Русије системе за управљање и главе за самонавођење ракетних система, моторе за бродове и хеликоптере, као и разне компоненте. Сходно томе, у Украјини нису постојали само узорци оружја и војне опреме из времена СССР-а, него и узорци технике из 2000-их година, као и техничка документација, цртежи и приручници и тако даље.

Радар - Sputnik Србија
Русија ће „ловити“ хиперсоничне ракете и невидљиве авионе

Економски и производни потенцијал Украјине омогућио је производњу свемирских ракета-носача и тешких интерконтиненталних хиперсоничних балистичких ракета (на пример, светски познату ракету „Сатана“). Логично је закључити да је Украјина имала прилично велику могућност да започне производњу неких мање грандиозних ракета. Питање је било само политичке воље и финансирања. 

Шта може украјински ракетни комплекс?

Ракета Р-360 је опремљена крилима малог издужења, лансирним мотором на чврсто гориво и одржавајућим турбомлазним мотором. Она је тестирана у јесен 2019. године и знатно се разликује по својим могућностима од совјетске Х-35. Домет је повећан више него двоструко: са 130 на 280 километара. То је максимално близу границе од 300 километара која, по савременим међународним споразумима, представља ограничење за извоз ракетних технологија.

Тестирана крстарећа ракета „Нептун“ /видео/ - Sputnik Србија
Тестирана крстарећа ракета „Нептун“ /видео/

Нова ракета има напреднији систем за управљање. Пројектил може да коригује путању лета према сателитском навигационом систему и има активни радар за навођење.

Бојева глава ракете Х-35 је била тешка 145 килограма, а украјинска модификација је тежа за 5 килограма. Ово је довољно за рад на бродовима малог и средњег депласмана. Ако брод не потоне, сигурно ће бити оштећен.

Нова украјинска ракета — претња Русији?

Ракета Х-35 се не сматра застарелом и у служби је руске армије као морнарички и ваздухопловни комплекс и такође је део обалских ракетних система „Бал“. Њене могућности су, наравно, далеко од потенцијала хиперсоничног „Циркона“, али ови пројектили су конструисани за различите сврхе.

Разликују се и задаци које украјинске и руске противбродске ракете треба да реше у могућем поморском сукобу (не међусобном). Главни задатак руских ракета је борба против носача авиона. За „ситније“ бродове постоји, на пример, противбродска ракета „Оникс“, која је изузетно ефикасна за уништавање бродова средње класе на дометима до 300 километара. И њу је много теже уништити непријатељским противракетним системима.

Руска ракета Циркон - Sputnik Србија
Зашто је руска паметна хиперсонична ракета „Циркон“ кошмар за противнике /фото/

Генерално гледано, у Русији много већу улогу имају, на пример, морнарички и ваздухопловни системи са противбродским ракетама. То је зато што Русија има довољно авиона и флота да се супротстави претњама непријатеља са мора.

Друга ствар је што Украјини, која Русију сматра главном претњом, не треба снажнија противбродска ракета, јер Црноморска флота Русије нема носаче авиона и једини руски брод ове класе у овом тренутку је „Адмирал Кузњецов“, који је у фази поправке.

Мада, ако се напада „Нептуном“ на крупне руске бродове у Црном мору, они врло вероватно уз правилну организацију интеракције могу одбити напад украјинских ракета захваљујући својим системима противваздушне одбране (на пример, са тим се може носити крстарица „Москва“ и патролни бродови пројекта 11356) или уз помоћ виших система противваздушне одбране

Уништавање Кримског моста

Често питање које постављају медији, јесте да ли ракете украјинског комплекса „Нептун“ могу уништити руски Кримски мост. О таквој могућности у јулу 2019. године говорио је бивши секретар Савета за националну безбедност Украјине Александар Турчинов.

Ствар је у томе што за разлику од Х-35 и од руске верзије Х-35У, „Нептун“ може погодити копнене циљеве.

Воз преко Кримског моста - Sputnik Србија
Украјина код Крима тестирала ракету; Посланик: Није претња по Кримски мост

Изгледа да је уништење Кримског моста мало вероватно. Ракете комплекса „Нептун“ су погодна мета за противавионске системе „Панцир“ и С-400 „Тријумф“ који се налазе на Криму. Р-360 је субсонична ракета, прилично велика, без употребе стелт технологија. Могуће је да ће се масовном применом нових ракета овог типа успети пробити противваздушна одбрана, али штета за тако озбиљну конструкцију, као што је мост, биће минимална. А положаји са којих ће бити изведен напад, демаскираће и уништиће ваздухопловне снаге.

Не треба заборавити да је на Криму концентрисана веома озбиљна ваздухопловна група, која уз одговарајући ниво припреме и координације може брзо и прецизно реаговати. Основа ударне „песнице“ таквог удара могу бити бомбардери Су-34, вишенаменски ловци Су-30, а убудуће и ловац пете генерације Су-57.

Важно достигнуће Украјине

Ракетни комплекс „Нептун“ се тренутно тестира као варијанта за обалску одбрану са копненим покретним лансером. Претпоставља се да ће се у будућности изградити морска и ваздушна варијанта. Поморску варијанту моћи ће да превозе бродови различите класе: од мањих бродова до разарача. Авиони типа Су-27, који су у служби украјинског Ратног ваздухопловства, моћи ће да носе две ракете Р-360. Може се претпоставити да ће за стварање ваздушне верзије Украјини бити потребно најмање 2-3 године.

У сваком случају, ако изузмемо теорије о уништавању руске инфраструктуре, „Нептун“ представља важно достигнуће одбрамбене индустрије Украјине. Ово није стратешки ракетни систем, али у украјинским условима је универзално средство за заустављање напада и озбиљна резерва за извоз.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала