Каталонија руши Шпанију и за време вируса корона

© AP Photo / Santi PalaciosПротести у Барселони
Протести у Барселони - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Каталоније наставља кампању да се одвоји од Шпаније у јеку здравствене кризе с вирусом корона. Званична Барселона преиспитује мере које је увела централна влада у Мадриду.

Пре неколико недеља председник регионалне каталонске владе Ким Тора, заговорник независности, тражио је потпуно затварање Каталоније у циљу спречавања ширења пандемије, наводи Индекс.хр.

Званични Мадрид му је одговорио како су мере против вируса корона једнаке у свих 17 аутономних покрајина, јер се све суочавају с истим проблемом.

Премијер Каталоније претходног викенда отишао је корак даље. Тора је изјавио да он има посебан план за Каталонију.

Пре шпанског премијера, он је најавио да ће деца моћи да изађу на улицу за десетак дана. Тек касније шпански премијер Педро Санчез је поновио ово, прецизирајући да ће малишанима бити дозвољен излазак из куће 26. априла.

„Боље би се снашли да смо самостални“

Каталонска влада је нагласила како би се самостална Каталонија боље носила с вирусом корона, у односу на тренутну ситуацију, када су део Шпаније.

Влада у Барселони увела је своју методу бројања преминулих од короне, „другачију у односу на оне Министарства здравља Шпаније и Светске здравствене организације“, наводи Ел Паис.

Каталонија узима податке од погребних служби, а у коначан збир су укључене особе преминуле у домовима које нису биле тестиране на вирус корона. Шпанско министарство здравства користило је само податке из болница где је преминулима био потврђен вирус корона. Због те разлике, број преминулих у Каталонији је већи за 3.000.

„Тора је предложио Светској здравственој организацији коришћење те методологије“, навео је Ел Паис.

Последњих дана шпанолско министарство здравства уједначава податке из свих покрајина, што је створило конфузију приликом обаве укупних података о броју преминулих.

Шпанска влада је 14. марта прогласила ванредно стање. Око 47 милиона становника затворено је у својим становима, а смеју изаћи једино у продавнице с храном, апотеке, болнице,  банке и бензинске станице. На посао одлазе само они који раде у производњи и дистрибуцији хране, струје и гаса, као и радници у индустрији и грађевини.

Прочитајте још:

На граници: Протест Каталонаца у Француској предводио бегунац од шпанске правде 

Ништа више неће бити исто: Повратак Шпанаца на улице уз велики опрез

Зашто је мање заражених на сиромашном истоку, него на богатом западу Европе

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала