Кон: Крај епидемије се може очекивати око 10. и 12. недеље

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICПредраг Кон и Дарија Кисић
Предраг Кон и Дарија Кисић - Sputnik Србија
Пратите нас
Епидемиолог Предраг Кон каже да се крај епидемије корона вируса може очекивати око 10. и 12. недеље, као и да нам пре тога следи укидање ванредног стања. Имамо пред собом још одређене празнике и времена када се уобичајено окупљамо, реално је очекивати да се тек после тога потпуно укине ванредно стање, поручује Кон.

Он истиче да је утисак да је корона вирус ослабио.

„Све више откривано врло благе случајеве, па чак и асимптоматске тамо где радимо истраживања, као што је било у социјалним установама где су се појављивали оболели, па смо тестирали и запослене, ту смо откривали оне без икаквих симптома“, рекао је Кон за РТС.

То значи, како каже Кон, да је вирус увелико у циркулацији, али да изазива врло благо обољење или никакво.

„То ће тек да се испитује на лето, да би се могла процењивати ситуација, али чини се да вирус врло озбиљно слаби“, додаје Кон.

Када је реч о томе шта може да буде потенцијална претња у седмој недељи, Кон каже да то може да буде улаз у неке колективе, здравствене или социјалне, остали су углавном затворени.

„Када будемо постепено враћали мере, морамо да водимо рачуна да нас нешто не изненади, нека грешка. Дакле, сви они који треба да почну да раде, треба да поштују све оно што је прописано“, рекао је Кон.

На питање када можемо да очекујемо крај епидемије, Кон каже да када будемо изашли из осме недеље, онда се приближава крај.

„Тако негде око 10. и 12. недеље се може очекивати да више нема никакве епидемије, али да нестане вирус, то је све мање вероватно, тако да ће се пратити његово присуство и током топлијих дана, али неће бити епидемије“, објаснио је Кон.

Што се тиче краја ванредног стања, Кон каже да је то нешто што ће се прво укинути.

„Имамо пред собом још одређене празнике и времена када се уобичајено окупљамо, реално је очекивати да се тек после тога потпуно скине ванредно стање, пре тога је мање вероватно, мада није немогуће“, истиче Кон.

Указао је да ће сама епидемија и даље трајати и да у оквиру ње постоје ванредне мере – забрана јавног окупљања, забрана рада школа.

„Поступно ће то да се уводи и не треба да буде страх да се људи плаше од наглог увођења редовног живота. Ми се морамо вратити у живот и биће мало то другачије и имаћемо прелазни период, све ће то проћи“, закључио је Кон.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала