Крвави Рамазан: Почела велика офанзива против снага генерала Хафтара у Либији

© AP Photo / Mohammad HannonПрипадници Либијске националне армије у Бенгазију
Припадници Либијске националне армије у Бенгазију - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада националног јединства очекује да ће победити Либијску националну армију генерала Халифе Хафтара и повратити контролу над целом земљом током муслиманског светог месеца Рамазана, који почиње у четвртак.

Председник Владе Халед Мишри изјавио је током сусрета са новинарима да је, након враћања под своју контролу обале западно од Триполија, „приоритет војске освајање града Тархуна“, који се налази 50 километара југоисточно од престонице. Борбе за Тархун су почеле крајем прошле недеље.

„Након заузимања Тархуна, снаге Владе националног спаса намеравају да за недељу дана успоставе контролу над границом са Чадом и Нигером, на југу земље. Тамо нема реалних снага да нам се супротставе. Становништво југа земље је на вези са Владом народног јединства и очекује исход борбе за Тархун“, изјавио је Халед ел Мишри.

Након града Ел Џуфра који се налази на југу земље, тврди шеф Високог државног савета Либије, борбе између одреда Владе националног јединства и Либијске националне армије преместиће се на исток Либије, према Адџабију.

„Након ослобођења централних области земље и подручја нафтног полумесеца, последње борбе ће ићи за Раџму (где се налази главни штаб команде Либијске националне армије). Очекујемо да ће војна хунта пасти током месеца Рамазана“, рекао је Мишри.

Снаге Владе националног јединства Либије повратиле су почетком прошле недеље контролу над границом са суседним Тунисом, након брзе офанзиве и успостављања контроле над градовима Сабрата, Сурман и Ел Аџајлат, који се налазе западно од Триполија.

Либијски сукоб

У Берлину је 19. јануара одржана међународна конференција о Либији, на којој су учествовали лидери Русије, Немачке, Француске, Сједињених Америчких Држава, Турске, Египта и других земаља, као и Европске уније и Уједињених нација. Премијер Владе националног јединства Либије Фајез Сараџ и командант Либијске националне армије Халифа Хафтар присуствовали су самиту, иако ни тамо није дошло до организације директних преговора између њих.

Главни резултат Берлинске конференције је позив за прекид ватре у Либији и обавеза да се сукобљене стране уздрже од мешања у сукоб, поштујући ембарго на оружје странама у сукобу. Осим тога, учесници састанка су предложили да се оснује одбор за контролу поштовања прекида ватре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала