Научници објаснили како вирус корона утиче на организам пушача

© AFP 2023 / JEAN-PIERRE MULLERЧовек пуши цигарету у кафићу у француском Бордоу
Човек пуши цигарету у кафићу у француском Бордоу - Sputnik Србија
Пратите нас
Вероватноћа да ће доћи до компликација од вируса корона у телу пушача 14 пута је већа од оне код непушача, саопштио је часопис „Медикал експрес“ позивајући се на Друштво за торакалну хирургију.

Истрживачи су користили податке кинеских научника, који су анализирали информације о скоро 80 пацијената са вирусом корона.

Примећено је да су многи пушачи оболели од ковида 19 били прикључени на апарате за вештачко дисање, од којих се неки нису могли спасити.

„С обзиром да ковид 19 превасходно напада плућа, све што плућима наноси штету може да ослаби пацијенте и изазове теже последице ако се људи заразе. Познато је да пушење изазива озбиљније последице код људи који имају упалу плућа или грип и открили смо да је код пушача знатно већи ризик ако се заразе вирусом корона“, објаснио је торакални хирург Метју Стелига.

Стелига наводи да пушење удебљава слузокожу дисајних путева, због чега је теже избацити удахнуте гљивице, бактерије и вирусе приликом издисања.

„Пушачи имају више шансе да добију респираторне инфекције, а када неко оболи, теже се опоравља“, истакао је он.

Стелига додаје да електронске цигарете такође увећавају ризик од комплилкација, пошто сузбијају имунолошке функције организма.

Пандемија вируса корона

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара да је узрочник вирус корона (патоген ковид 19).

Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију нове инфекције вируса корона ковид 19 за пандемију. Према последњим подацима у свету је забележено више од 2,5 милиона случајева заразе, а умрло је више од 173 хиљаде људи.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала