Нови начин да Срби купују домаће производе од „провереног човека са села“

© Фото : Ана НешићМали произвођачи хране у Србији
Мали произвођачи хране у Србији - Sputnik Србија
Пратите нас
„Мали произвођачи хране у Србији“ је група на Фејсбуку која окупља газдинства, фарме и домаћинства и повезује их са људима, омогућујући свакоме да пронађе свог „провереног човека са села“ и наручи домаће производе, које ће му, притом, доставити на кућну адресу.

У суштини, та група је као пијаца на интернету, путем које произвођачи нуде, а купци бирају и наручују производе. Настала је у другој половини 2019. године, када је Ана Нешић, један од оснивача, доживела лоше искуство приликом куповине меса у једном маркету.

© Фото : Ана Нешић„Мали произвођачи хране у Србији“ је група на Фејсбуку која окупља газдинства, фарме и домаћинства и повезује их са људима
Нови начин да Срби купују домаће производе од „провереног човека са села“  - Sputnik Србија
„Мали произвођачи хране у Србији“ је група на Фејсбуку која окупља газдинства, фарме и домаћинства и повезује их са људима

Домаћи производи са села — преко Фејсбук групе

У жељи да помогне и себи и другима у куповини и продаји домаћих намирница, направила је Фејсбук групу која данас броји више од 18.500 чланова, има базу од око 160 регистрованих малих произвођача и намеру да постане засебна платформа, која ће свима олакшати набавку домаћих производа.

Редови испред Метроа на Видиковцу - Sputnik Србија
Ново радно време продавница и пијаца

Трговина у групи је једноставна и заснива се на препорукама – они који су пробали производе, пишу своје утиске о њима, уз помоћ којих остали чланови одлучују од кога ће наручити оно што им је потребно.

У почетку се највише трговало сухомеснатим и млечним производима, соковима и ликерима, а онда су, по затварању пијаца, примат преузели воће и поврће.

Од кога купујемо?

Контролисање произвођача није стриктно, али се од њих тражи да се представе групи, како би људи имали јасну слику од кога и шта могу да купе. Они треба да напишу – свој назив, шта нуде, у којим количинама и по којим ценама, који су састојци производа, како достављају...

© Sputnik / Стефан ЂурићТа група је као пијаца на интернету, путем које произвођачи нуде, а купци бирају и наручују производе
Нови начин да Срби купују домаће производе од „провереног човека са села“  - Sputnik Србија
Та група је као пијаца на интернету, путем које произвођачи нуде, а купци бирају и наручују производе

Нешићева која редовно прати утиске корисника групе, каже за Спутњик да су људи врло задовољни што им је пружена могућност да на тај начин набаве намирнице, поготово у време короне када је набавка отежана.

„Сви су задовољни зато што су коначно пронашли начин да дођу до ’свог човека са села‘. Ми се трудимо да сви производи у групи долазе искључиво од произвођача, да нема посредника. То су производи које можемо да назовемо домаћим. Њих су људи сами произвели, по некој породичној традицији, од састојака који су квалитетнијег порекла од оних који се користе у индустријској производњи“, објашњава Нешићева за Спутњик.

Наравно, има и оних који покушавају да ову групу злоупотребе, али се администратори труде да такве људе што пре уоче и избаце из групе, како би сачували здраву трговину.

Достава на кућну адресу

По речима Вељка Нешића, још једног од оснивача, достава намирница се обавља на различите начине – неки произвођачи их доносе лично, а има и оних који их шаљу брзом поштом. Том приликом се води рачуна о томе какав се производ шаље, односно, да ли је кварљив и на који начин га треба доставити.

© Fotolia / Narong JongsirikulНеки произвођачи намирнице доносе лично, а има и оних који их шаљу брзом поштом
Нови начин да Срби купују домаће производе од „провереног човека са села“  - Sputnik Србија
Неки произвођачи намирнице доносе лично, а има и оних који их шаљу брзом поштом

„Произвођачи проналазе начине како да дођу до купаца који су заинтересовани да поручују и да на неки начин изађу из зоне комфора, која подразумева одлазак у супермаркет и куповину одмах за одмах. Ти купци су вољни да планирају своје оброке два, три или пет дана унапред и да сходно томе, поручују од малих произвођача, знајући да нешто не може да се створи на њиховом столу чим то пожеле“, рекао је Вељко Нешић.

Продају и манастири

Чак и неки манастири, попут Сукова и Жиче, продају своје производе путем ове групе. Они се нису сами представили, већ су их чланови препоручили.

„Причало се о манастиру Суково, из околине Пирота, који производи дивне млечне производе, попут сира, качкаваља и ђубека, које смо ми, као и многи у групи, поручили. Утисци су заиста неподељено позитивни. Такође, манастир Жича, с којим смо Ана и ја повезани, представљен је у групи, а људи од њих поручују ликере и сокове. И ти утисци су врло позитивни“, испричао нам је Вељко Нешић.
CC BY-SA 3.0 / Mina Djikanovic/cropped photo / И манастири, попут Сукова и Жиче, продају своје производе преко групе
Нови начин да Срби купују домаће производе од „провереног човека са села“  - Sputnik Србија
И манастири, попут Сукова и Жиче, продају своје производе преко групе

Акције за помоћ произвођачима

Ана Нешић каже да су на предлог једног члана групе који се бави маркетингом на друштвеним мрежама, организовали и акцију током које су они који су стручни у тој области, одржавали бесплатне консултације са малим предузетницима, како би им помогли да своје производе боље пласирају.

„Сви мали произвођачи који су били заинтересовани, били су повезани са стручњацима за маркетинг са којима су се консултовали, помогли им да отворе страницу, објаснили им како то функционише на друштвеним мрежама, како и шта да објављују. До сада смо тако помогли око 45 малих произвођача“, истакла је Нешићева.

© Flickr / highwaysenglandСтручњаци за маркетинг помагали су произвођачима да боље пласирају своје производе
Нови начин да Срби купују домаће производе од „провереног човека са села“  - Sputnik Србија
Стручњаци за маркетинг помагали су произвођачима да боље пласирају своје производе
Сајт у припреми

Пошто Фејсбук група није најбоље решење за ту намену, у припреми је и платформа, односно, сајт, који ће се заснивати на истом принципу, али ће контрола произвођача бити строжа, а понуда прегледнија, како би се купцима и продавцима олакшао посао.

„Планирамо да поред самог излиставања произвођача сваком од њих направимо појединачну страницу, профил који ће они моћи да уређују, где ће моћи да поставе више слика и буду оцењивани директно од стране купаца“, објаснила је саговорница Спутњика.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала