Пандемија — друга ренесанса за шверцере

CC0 / Pixabay / Сирово месо може бити извор многих бактерија...
Сирово месо може бити извор многих бактерија... - Sputnik Србија
Пратите нас
У време пандемије вируса корона показало се да поузданост нема цену, а да се ценкање може платити здрављем. Појединци, склони лакој заради, ово време користе да нађу начине да вам за мање новца због привремене несташице продају нешто што вас на крају може скупо коштати.

Најпоразније је што је у сиве токове ушла чак и тренутно најпотребнија роба на свим светским тржиштима, а „ловци у мутном“ своју добит стављају изнад општег здравља, пише портал „Бука“.

Продаја маски под фалсификованим лиценцама

У јеку пандемије, осим физичког дистанцирања, једина заштита у коју можете бити сигурни су маске. После краткотрајне несташице широм света, тржишта су убрзо била преплављена разним сумњивим огласима за куповину заштитних маски. Неке од њих дају минималну заштиту, али многе су и велика опасност.

Најопасније су оне које се, како се наводи, под фалсификованим лиценцама продају неретко и здравственим установама. У Турској је полиција у једној акцији запленила више од милион маски које су на себи имале ознаке да су произведене од стране највећих произвођача медицинске опреме, а заправо су ти сертификати производ „фото-шоп“ манипулације.

CC0 / Unsplash / Интерпол је упозорио да размере превара са лажним заштитним маскама достижу вишемилионске износе.
Пандемија — друга ренесанса за шверцере - Sputnik Србија
Интерпол је упозорио да размере превара са лажним заштитним маскама достижу вишемилионске износе.

Британски „Индепендент“ је објавио да је Интерпол упозорио да размере превара са лажним заштитним маскама достижу вишемилионске износе. Хируршке маске морају да буду произведене у погонима посебно прилагођеним за то, тачно прописане дебљине и састава.

Оне које долазе са црног тржишта и нису произведене у контролисаним условима, за оне којима је исправна заштита неопходна и најпотребнија — медицинском особљу, могу бити додатни ризик јер нису направљене од одговарајућих материјала, нити у стерилном окружењу. И што је најопасније, не могу да гарантују да ће спречити да вируси или бактерије продру у дисајне путеве.

Шверцује се и дуван

Пошто вирус корона највише погађа респираторне органе, стручњаци широм света апелују и да се престане са пушењем. Ипак, људи се једноставно не одричу те навике, па је са пандемијом и шверц дувана почео да цвета. Иако се препродавци са пуним кесама резаног дувана, машиницама и филтерима за савијање, не могу више срести на улици, упућени добро знају где треба да оду да би набавили дуван или мотане цигарете.

CC0 / Pixabay / У шверцованим цигаретама пронађени су арсеник, пестициди, па чак и отров за глодаре.
Пандемија — друга ренесанса за шверцере - Sputnik Србија
У шверцованим цигаретама пронађени су арсеник, пестициди, па чак и отров за глодаре.

Под паролом „чист дуван“, пушачима се нуде дуванске смесе у којима има свега и свачега. Заплењени шверцовани резани дуван, као и цигарете неретко се анализирају, па је у једној смеси пронађена велика количина буђи, у другој концентрација катрана која је и два до три пута већа него у класичним цигаретама, а у трећим амонијак.

Алармантно је и оно што је нађено у илегалном дувану у Великој Британији — научници који су се бавили анализом заплењених смеса, пронашли су супстанце правих отрова: арсеника, пестицида, па чак и отрова за глодаре.

Вирус ковид 19 напада првенствено дисајне органе, а имајући у виду да су цигарете већ ионако огроман проблем, ирационално је додатно играње са смесама произведеним у потпуно неконтролисаним условима.

Активни и шверцери хране

Праскозорје епидемије довело је до пустошења рафова и великих и малих маркета, а панична куповина отворила нови прозор за додатну зараду, можда у последње време притајених кријумчара — шверцера хране.

© Sputnik / Igor Zarembo / Уђи у базу фотографијаШверцери продају месо које је и више од 10 година старо.
Пандемија — друга ренесанса за шверцере - Sputnik Србија
Шверцери продају месо које је и више од 10 година старо.

Храна и бројне намирнице које се производе у импровизованим лабораторијама и које могу да се нађу код шверцера, неретко су старе и по више од деценију, што је посебно опасно у време епидемије, када имунитет треба да буде јак. Ипак, то није спречило да само неколико сати празних рафова из заборава извуку илегалне продавце меса, које осим што је старо више од 10 година, често је и модификовано, па представља „Пандорину кутију“ за бројне дигестивне и друге здравствене тегобе.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала