Збербанка развила прототип робота за дезинфекцију просторија

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаСбербанка
Сбербанка - Sputnik Србија
Пратите нас
Збербанк лабораторија за роботику је од робота за испоруку направила робота за дезинфекцију, саопштила је Збербанка.

Робот је опремљен УВ лампама које могу да униште све врсте вируса у простору величине 2.500 метара квадратних у току једне ноћи. Ултраљубичасто зрачење уништава све врсте патогена, укључујући вирусе.

Робот је аутономан и безбедан и када му „покажете“ просторију, он ће бити у могућности да је самостално дезинфикује, а када нека особа уђе у просторију, дезинфекција ће аутоматски бити заустављена.

Збербанка је и технолошка компанија. Током ове ситуације, као и многе друге велике корпорације, одлучили смо да искористимо све своје ресурсе за помоћ у сузбијању вируса. Разне службе Збербанк групе раде на остварењу тог заједничког циља. Пројекат наше Лабораторије за роботику је прави доказ за то. Због тога је технолошко решење које је осмислила наша лабораторија од значаја и то не само током пандемије вируса ковид 19. Ово је универзални робот који ће имати намену и током сезонских епидемија грипа и акутних респираторних инфекција“, изјавио је Станислав Кузњецов, заменик председника Извршног одбора Збербанке.

„Наша стручност у области мобилних робота помогла нам је да у кратком временском року робота за доставу трансформишемо у робота за дезинфекцију. Током карантина и растућег броја пацијената којима је дијагностификован вирус ковид 19, робот попут овог може значајно да смањи оптерећење коме је изложено медицинско особље и да успори ширење вируса због могућности да у кратком року дезинфикује јавне просторе. С обзиром на екстремне околности, трудимо се да што више скратимо пут од прототипа до производа и да у најкраћем року пласирамо на тржиште готово решење“ , додао је Алберт Јефимов, директор Збербанк лабораторије за роботику.

Коришћење робота предвиђено је за превентивну дезинфекцију у болницама и клиникама, образовним установама, канцеларијама, подземној железници и другим јавним местима и помоћи ће да се спречи ширење разних патогена.

Сада се прототип робота за дезинфекцију тестира у Збербанк експозитурама у Русији. У зависности од резултата тестирања, могуће је проширење пројекта и коришћење робота и изван банке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала