Светски медији о паду вредности нафте ВТИ без преседана: Апсурд, краткорочна аномалија

© AP Photo / David J. PhillipРафинерија нафте Мотива у Порт Артуру у америчкој држави Тексас
Рафинерија нафте Мотива у Порт Артуру у америчкој држави Тексас - Sputnik Србија
Пратите нас
Пад вредности фјучерса нафте ВТИ без преседана је главна тема у свим водећим светским медијима који актуелну ситуацију описују као крајњи апсурд, истичући да је у питању краткорочна аномалија која је настала као последица сплета околности.

Вредност мајских фјучерса нафте типа ВТИ на њујоршкој берзи јуче је пала до минус 40 долара по барелу, док је данас вредност мајских фјучерса порасла за 103, 77 одсто и стигла до 1,42 долара по барелу. 

Према најновијим подацима, цене нафте „Брент“ су у паду за око 10 одсто и сада су испод 23 долара по барелу, док се вредност јунских фјучерса нафте ВТИ колеба око 20,5 долара по барелу.

Историјски минимум нафте ВТИ тема у свим медијима

Сви страни медији известили су о историјском минимуму на који је пала вредност нафте ВТИ, оцењујући да је реч о догађају без преседана, који је довео до тога да купци и продавци замене места.

„Када су цене нафте у понедељак доспеле до очигледног и крајњег апсурда и спустиле се до негативне вредности, то је показало да се свет нафте окренуо наглавачке“, оценио је амерички „Вашингтон пост“.

Лист објашњава да у теорији негативна вредност говори да су продавци „црног злата“ спремни да плате купцима 40 долара по барелу да би ови преузели нафту.

„Вол стрит џурнал“ истиче да оваква ситуација показује да купци не знају шта ће радити с нафтом у најскоријој будућности.

„Њујорк тајмс“ наводи да је пад цена нафте до негативних вредности „нешто веома чудно“ и доказ тога да је нафта изгубила сваку вредност.

„У условима када нема аутомобила на улицама или авиона на небу, привредама које трпе штету због пандемије вируса корона, више нису потребне толике количине сирове нафте. Зато је у понедељак на тржишту дошло до краха без преседана“, оцењује шпански „Паис“.

И „Фајненшел тајмс“ такође се осврнуо на актуелне догађаје, оценивши да су негативне вредности најновији показатељ дубине кризе која је захватила нафтни сектор, након што је услед ограничења уведених у многим великим привредама дошло до пада потражње за нафтом за трећину.

Краткорочна аномалија

 

Медији су сложни у оцени да се ради о изузетку насталом као последица сплета околности, пре него о наговештају тенденције.

Британски „Гардијан“ истиче да је главну улогу у том драматичном паду цена нафте одиграла чињеница да је данас последњи дан трговине мајским фјучерсима ВТИ.

Експерти сматрају да су негативне вредности краткорочна аномалија и да се трговински график поклопио са ситуацијом у којој су складишта скоро пуна и нафта ником није потребна.

Француски „Фигаро“ наводи да оно што се дешава са нафтом типа ВТИ не значи и да је обезвређена сва нафта на светском тржишту и у прилог томе наводи да се цене нафте типа „Брент“, која је кључна у формирању цена на тржишту, држе на око 26 долара по барелу.

И „Вашингтон пост“ сматра да је реч о пролазном паду цена и истиче да он неће утицати на цену бензина на пумпама.

Све што се догађа, истиче лист, показује и колико је пандемија вируса корона „разбила светска енергетска тржишта и како су глобални напори за њихову стабилизацију - пропали“.

Шта даље

„Фајненешел тајмс“ пише и да је пад цена ударац за америчког председника Доналда Трампа који је учинио све да заштити нафтни сектор и у том смислу подржао је поступке ОПЕК-а и Русије по питању смањења производње и с друге стране, обећао подршку том сектору.

„Њујорк тајмс“ упозорава да ће сада расти узнемирење због тога што би могло да се покаже да споразум постигнут 12. априла између ОПЕК-а, Русије и других произвођача нафте није довољан да би се спречила прекомерна количина нафте на тржишту.

Поједини аналитичари сматрају да се ради о епском догађају по својим размерама који би могао да принуди америчке произвођаче да обуставе производњу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала