Трамп и Бил Гејтс на бојном пољу: Битка до истребљења усред вируса корона

© AP Photo / Mary AltafferБолнички шатори у њујоршком Централ парку
Болнички шатори у њујоршком Централ парку - Sputnik Србија
Пратите нас
Пандемија коронавируса је само ново бојно поље на коме „дубока држава“, овога пута оличена у Билу Гејтсу, води битку до истребљења против америчког председника Доналда Трампа. За њу је Трампово освајање другог мандата питање живота и смрти.

Добар познавалац америчке политичке сцене, Саша Адамовић, овако види суштину критика другог најбогатијег човека на свету, Била Гејтса упућених на Трампов рачун.
Гејтс који је своје поље деловања већ неколико година пребацио на терен глобалног здравства прво је био врло критичан према мерама које америчка администрација предузима против пандемије. Потом се обрушио на Трампа и због његове одлуке да привремено престане са финансирањем Светске здравствене организације и оцене да она није добро обављала свој посао у време епидемије коронавируса.

Зашто је Гејтс кренуо у битку против Трампа

Одлука Била Гејтса да због те намере Трампа одмах и нападне није изненађујућа, јер је потпуно јасно да је он, уз Џорџа Сороша, али и многих других на политичкој или јавној сцени САД, човек који припада америчкој 'дубокој држави' која, буквално, од првог дана води рат против председника Доналда Трампа“, каже Адамовић за Спутњик.

Та битка је само мењала бојна поља, објашњава он и подсећа на оптужбе на рачун Трампа о руском мешању у изборе у САД  на којима је изабран за председника, о чему је истрага трајала неколико година и, како каже, неславно пропала. Непосредно пред избијање пандемије вируса Ковида 19 био је чак и процес импичмента против Трампа због случаја Украјина који су у америчком Конгресу повеле демократе, политичко крило 'дубоке државе'. И то је пропало, истиче Адамовић.

© AP Photo / Lauren Victoria BurkeПандемија коронавируса је само ново бојно поље на коме „дубока држава“, овога пута оличена у Билу Гејтсу, води битку против америчког председника Доналда Трампа.
Трамп и Бил Гејтс на бојном пољу: Битка до истребљења усред вируса корона - Sputnik Србија
Пандемија коронавируса је само ново бојно поље на коме „дубока држава“, овога пута оличена у Билу Гејтсу, води битку против америчког председника Доналда Трампа.

„Ово је сада ново бојно поље на коме се води битка против Трампа и у ту сврху ће се, као и до сада, користити сва средства, па и пандемија коронавируса. Поготово што је ово изборна година и што је остајање Трампа на власти, односно освајање његовог другог мандата за 'дубоку државу' питање живота или смрти“, сматра добар познавалац америчке политичке сцене.

Здравство није Гејтсова струка али...

Адамовић напомиње да је последњих година Бил Гејтс, као један од најбогатијих људи на свету, пребацио терен својих интересовања на област светских здравствених проблема и почео да се бави нечим што није његова струка.

„Али очито је да се велики профити могу остваривати на глобалном нивоу захваљујући инвестицијама у биотехнолошке компаније. У том смислу не чуди активност Била Гејтса да уложи велика средства у проналазк вакцине против Ковида 19, јер му је, изгледа, велика жеља да вакцинише цео свет и да на тај начин оствари енормне профите“, каже Адамовић.  

Трамп руши темеље глобализације

На питање, како Трамп смета Гејтсу у том новом послу, саговорник Спутњика објашњава да је амерички председник довео у питање све „свете краве“ глобализма. Лансирао је идеју да САД више није светски полицајац као и да пре свега треба да се заштите национални и државни интереси. Трамп, заправо, доводи у питање саме основе на којима је почивала идеја глобализације, односно идеја стварања светске државе, а поготово његов однос према транснационалним организацијама, међу којима је и СЗО.

© AP Photo / Carolyn KasterНепосредно пред избијање пандемије вируса Ковида 19 био је чак и процес импичмента против Трампа, али и тај покушај "дубоке државе" уз борби са Трампом је пропао. Сада је на реду коронавирус.
Трамп и Бил Гејтс на бојном пољу: Битка до истребљења усред вируса корона - Sputnik Србија
Непосредно пред избијање пандемије вируса Ковида 19 био је чак и процес импичмента против Трампа, али и тај покушај "дубоке државе" уз борби са Трампом је пропао. Сада је на реду коронавирус.
„Наравно, ту је питање и економије, јер је Трамп желео да оконча праксу исељавања америчких индустрија у друге земље где се деценијама искориштавала јефтина радна снага. Против је и илегалне миграције. Дакле, све оно што је била агенда 'дубоке државе' у спровођењу глобализације Трамп је својом политиком за ове четири године итекако довео у питање“, напомиње Адамовић.

Зато он Била Гејтса не види само као оруђе „дубоке државе". Он сам је „дубока држава", као и многи други који су се показали као Трампови непријатељи, оценио је саговорник Спутњика.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала