Да ли никотин може да помогне у борби против короне

CC0 / Pixabay / Цигарете
Цигарете - Sputnik Србија
Пратите нас
Француски научници планирају да тестирају никотинске фластере на пацијентима који имају вирус корона и здравственим радницима на „првој борбеној линији“, након што је студија показала да пушачи могу бити много мање изложени ризику од заразе вирусом.

Студија обављена у великој париској болници сугерише да супстанце у дувану, могуће никотин, потенцијално могу да спрече да се пацијенти који пуше заразе вирусом Ковид-19.

Клиничка испитивања никотинских фластера чекају одобрење француских здравствених власти. Научници су, ипак, инсистирали да не подстичу становништво на пушење, које носи друге потенцијално фаталне ризике по здравље и убија 50 одсто пушача, пише „Гардијан“.

Човек пуши цигарету у кафићу у француском Бордоу - Sputnik Србија
Научници објаснили како вирус корона утиче на организам пушача

Иако никотин можда може да заштити оне који га конзумирају од вируса, пушачи који се заразе често развијају озбиљније симптоме због токсичног дејства дуванског дима на плућа, указују научници.

Тим у болници Пити-Салпетријер испитивао је 480 пацијената који су били позитивни на вирус, од којих је 350 хоспитализовано, док је остатак са мање озбиљним симптомима пуштен кући, преноси Танјуг.

Утврђено је да је од оних који су примљени у болницу, чија је старост 65 година, само 4,4 одсто били пушачи. Међу онима који су пуштени кући, са просечном старошћу од 44 године, пушило је 5,3 одсто.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала