Храм Победе скоро завршен: Шојгу дошао у инспекцију /видео/

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаИзградња храма руске војске
Изградња храма руске војске - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу извршио је инспекцију радова на главном храму Оружаних снага Русије који се гради у част 75. годишњице победе у Другом светском рату у подмосковском парку „Патриот“.

Како су саопштили у војном ресору, у овом тренутку стручњаци раде 24 часа на унутрашњој и спољној декорацији храма.

„Доњи (мали) храм је већ у потпуности готов. Он је украшен плавом керамиком, док су приликом рада на мозаику коришћени делићи стакла“, саопштили су у Министарству.

Током инспекције Шојгу је разговарао са главним архитектом, уметницима и вајарима о текућим радовима у горњем храму.

„У овом тренутку је практично готов мајсторски посао. Први пут је у историји централна апсида, посвећена васкрсењу Христовом, урађена у металном рељефу. Јединствени украс храма, икона и иконостас су направљени од бакра са емајлима, као што се то радило на војним иконама“, наводи се у саопштењу.

У Министарству су нагласили и јединственост свода Храма Победе, који је састављен од витража на којима су приказана ордења којима су војници награђивани за ратне подвиге у различитим периодима руске историје. На куполи се налази лик Христа направљен у мозаику.

Свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском и Великом отаџбинском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Прочитајте још:

► Храм оружаних снага Русије отвориће своја врата у мају /фото/

► Мозаик и плава керамика: Унутрашњост доње цркве Главног храма руске војске /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала