Немачка ће предати Русији архиве о совјетским заробљеницима

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСовјетски ратни заробљеници пред повратак у домовину на станици у близини Осла на крају Другог светског рата
Совјетски ратни заробљеници пред повратак у домовину на станици у близини Осла на крају Другог светског рата - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија ће добити од Немачке први део дигитализованих архива о совјетским ратним заробљеницима до 9. маја, саопштила је амбасада Немачке у Москви.

„У активном смо контакту са руском страном, укључујући и са колегама из руског Министарства спољних послова, у вези са предајом прве серије дигитализованих архивских података о совјетским ратним заробљеницима. Планирано је да церемонија предаје буде одржана у Москви до 9. маја“, саопштио је представник амбасаде.  

Амбасада је напоменула да ће се време и место церемоније прецизирати.

Немачка ће руским стручњацима открити информације о совјетским ратним заробљеницима и принудном раду из времена Другог светског рата, које се чувају у савезној архиви у граду Кобленц. Тамо се налазе подаци о судбини више од 500 хиљада совјетских грађана.

О томе да ће Берлин предати архиве Москви договорили су се руски и немачки министри спољних послова Сергеј Лавров и Хајко Мас прошле јесени.

Касније је ово потврдио амбасадор Немачке у Русији Геза Андреас фон Гај и напоменуо да документи садрже податке о хиљадама совјетских војника.

У Русији је 2020. година проглашена за Годину сећања и славе у част 75. годишњице победе у Другом светском рату.

Свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском и Великом отаџбинском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Погледајте још:

► Путин: Архиве о рату неће дозволити ревидирање историје

► Како су совјетски обавештајци освојили архив немачког Абвера

► Прохоровка — највеће достигнуће рада совјетских обавештајаца познатих као „Кембричка петорка“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала