Колико је богата Европа испала неспособна

© AP Photo / Manu FernandezКоронавирус у Шпанији
Коронавирус у Шпанији - Sputnik Србија
Пратите нас
Страхујући да су нарушили њихову безбедност прекомерним ослањањем на Кину, европски политичари истичу да се производња мора вратити у ЕУ, наводи бриселски портал „Политико“. Криза изазвана пандемијом уједно је показала и колико се овај богати геополитички регион показао неспособним у одговору на њу.

Како се криза са корона вирусом продубила, комесар ЕУ за унутрашње тржиште Тијери Бретон признао је да је Европа можда отишла предалеко у глобализацији и постала превише зависна од једне земље, једног континента, пише бриселски портал и додаје да је немачка канцеларка Ангела Меркел рекла да пандемија открива потребу за „одређеним суверенитетом овде“ добијеним преко стуба домаће производње.

Повратак глобализације?

За оне који су тврдокорни, то значи повратак глобализације, наводи „Политико“.

За многе лидере ЕУ највеће разочарење у актуелној кризи била је неспособност Европе да направи маске за лице или основне хемикалије потребне за лекове, пише бриселски портал.

Медицинске сестре у богатим земљама попут Италије, Шпаније, па чак и Сједињених Америчких Држава које су носиле вреће за смеће због недостатка заштитних одела, показале су сву крхкост међународних ланаца снабдевања, наводи „Политико“.

Препирке око медицинске опреме нанеле су болан ударац заговорницима теорије компаративне предности, која се налази у основи глобализације, оцењује бриселски портал.

„Морамо научити лекције из кризе“, рекао је немачки министар економије Петер Алтмајер за „Политико“.

„На пример, када је реч о питању зависности од само једног добављача или само једног региона“, навео је.

Поновно враћање производње у земљу појавило се на политичком плану, чак и пре него што је вирус присилио земље на усвајање рестриктивних мера, истиче „Политико“.

Крајем прошле године француски министар економије Бруно ле Мер критиковао је произвођаче аутомобила „Пежо“ и „Рено“ због производње возила у Мароку, Словенији и Турској.

Сопствена индустријска стратегија

Сопствена индустријска стратегија ЕУ, покренута прошлог месеца, такође је идентификовала потребу да се што боље искористити локализација као прилика за повратак производње у ЕУ у неким секторима, наводи бриселски портал.

Међутим, беспомоћни одговор у вези са медицинским потребама пренео је расправу на практичнији ниво и Француска и Немачка брзо су идентификовале фармацеутски сектор као кључно подручје где поновно враћање производње у земљу има смисла, пише „Политико“.

Оно што је можда најјачи знак промене европског размишљања, јесте то што се Меркелова у понедељак придружила свом француском колеги Макрону позивајући на економски суверенитет Европе.

Традиционално либерална лидерка је навела да је криза јасно ставила до знања да земље ЕУ морају да дефинишу скуп европских стратешких способности.

Недостатак координације у Европи био је у изразитој супротности са азијским тигровима, чије су фабрике у року од неколико дана направиле милионе маски, као и сетове за тестирање који су им омогућили да контролишу вирус, у чему наводни богати свет - Европа и САД видно нису успели, оцењује „Политико“.

Европљани су покушали да их сустигну, па је тако произвођач аутомобила „Сеат“ саопштио да је почео да производи респираторе у својој фабрици, а председник Француске најавио прошле седмице да ће група француских компанија повећати производњу маски и вентилатора, закључује бриселски портал.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала