Прошла година најтоплија у Европи до сада

Пратите насTelegramOdyssey
Прошле године у Европи су забележене највише температуре до сада, чиме се продужава тренд рекордних емисија штетних гасова који изазивају ефекат стаклене баште, наведено је у новој студији објављеној поводом Дана планете Земље.
Према годишњем извештају Сервиса Европске уније за климатске промене „Коперникус“, у Европи је прошле године забележена највиша просечна температура до сада. У извештају се напомиње да је од 12 највиших просечних температура у Европи до сада једанаест забележено након 2000. године.

Директор „Коперникуса“ оценио је да ће се тренд раста температура највероватније наставити и током ове године. Подаци за период између децембра 2019. и фебруара 2020. године указују на то да је ова зима била најтоплија у Европи до сада, преноси Танјуг писање Ројтерса.

Научници су истакли да су високе прошлогодишње температуре наступиле упркос томе што је изостала појава Ел Ниња, глобалног атмосферско-океанског феномена који обично доводи до пораста температура. Уместо тога је висок атмосферски притисак помогао појаву таласа високих температура у јуну и јулу, када су земље као што су Француска, Немачка, Белгија и Холандија забележиле највише температуре до сада.

Концентрација гасова у атмосфери који доводе до глобалног загревања, као што су угљен-диоксид и метан, прошле године се попела на ниво какав на планети није виђен милионима година и на којем се налази и сада, истакли су научници.

Чланице Европске уније планирају да емисију штетних гасова сведу на нулу до 2050. године у складу са Париским споразумом о климатским променама, који је усвојен 2015. године. Главни циљ овог споразума је ограничење раста глобалне просечне температуре на испод два степена Целзијуса у односу на преиндустријски период.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала