Смртност у Русији за 4,5 одсто нижа од прошлогодишње

© Пресс-служба Департамента здравоохранения города Москвы / Уђи у базу фотографијаБолница која прима у Русији оболеле од коронавируса
Болница која прима у Русији оболеле од коронавируса - Sputnik Србија
Пратите нас
Општа смртност у Русији је ове године за 4,5 одсто мања него што је то био случај 2019. године, изјавио је министар здравља Руске Федерације Михаил Мурашко.

Како је оценио, власти Русије помно прате ситуацију по питању смртности у Русији, будући да преквалификација медицинских радника у светлу борбе против вируса корона не сме ни на који начин да се одрази на опште стање пружања медицинске помоћи.

У осврту на ситуацију са вирусом корона у Русији, Мурашко је рекао да је она под контролом, као и да је створена својеврсна „временска резерва“ да се обаве све неопходне припреме и да се мобилишу потребни здравствени радници.

Поред тога, око 1,3 милиона здравствених радника у Русији прошло је обуку за пружање помоћи оболелим од вируса корона, иако је тренутно на том задатку око 360.000 доктора.

Међутим, Мурашко је указао на то да је ситуација у регионима мало проблематичнија по питању епидемије, те да је неопходно издвојити додатна средства како би се побољшали услови за лечење нових пацијената.

С тим у вези, додао је, Русија је издвојила 80 милијарди рубаља (око милијарду долара) за регионе како би се направили и опремили додатни капацитети за смештање пацијената.

Русија има 2.300 тешких случајева вируса корона

Према његовим речима, тренутно у руским болницама има око 2.300 тешких случајева вируса корона, док је око 1.300 пацијената на респираторима.

„Све тешке случајеве лече водећи специјалисти у земљи“, нагласио је.

Поред тога, у болницама је смештено и 45.000 пацијената којима се свакодневно прати стање.

Међу њима је, додао је, и око 2.000 деце.

Почела клиничка испитивања пет препарата против вируса корона

Мурашко је такође навео и да је Русија покренула клиничка испитивања пет препарата за лечење од вируса корона, као и да се још четири налазе у процесу регистровања.

Према његовим речима, клиничка испитивања се спроводе у федералним клиникама, а намењена су тешким случајевима како би се избегли катастрофални сценарији.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала