Праћење људи ради ефикасније борбе против вируса корона

Пратите насTelegramOdyssey
Тема вечерашње емисије „Технограм“ je шта нам доноси почетак сарадње између компанија Епл и Гугл на апликацији за праћење контаката између људи ради ефикасније борбе против корона вируса.

Конфузна времена доносе дискутабилна решења. “Невидљиви непријатељ” спојио је до скоро неспојиве, Епл и Гугл - технолошки гиганти кренули су у израду јединствене апликације која ће, уколико јој дозволимо, моћи да нас обавести да ли смо били у близини са зараженом особом. Главно питање је контрола безбедности и података о личности која је већ тема у технолошким круговима. У домаћим медијима,  вест о удружењу Калифорнијских гиганата прошла је релативно незапажена, иако ће и у Србији систем бити могућ за коришћење. Постоји мноштво питања у вези са корисничким искуством и како ћемо моћи да одобримо или не одобримо овакву функцију. За почетак коришћења апликације најављује се средина маја када ћемо знати како у пракси функционише.

Да ли ће се на државном нивоу одлучивати да ли ће овакав вид апликације бити коришћен за становништво? Како ће у пракси функционисати систем? Шта је са безбедношћу података, а шта са приватности?

О овој теми у емисији „Технограм“ говори Иван Јелић, директор за производе и развој портала “B92.net”.

Технограм Иван Јелић

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала