Зеленски обећао: Окончаћу сукоб у Донбасу до краја мандата

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски  - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски изразио је уверење да ће окончати конфликт у Донбасу до краја свог председничког мандата, који истиче 2024. године.
„Сигуран сам да ћу за мандата завршити тај конфликт. Уверен сам у то. Већ сам рекао да сам спреман да сачекам једну годину, затим и да радим на том питању још једну. Уколико Мински споразум не буде функционисао, мењаћемо тактику. Спремни смо на то, година још увек није прошла“, рекао је он.

Зеленски је оценио да се састанци на нивоу контактне групе и даље одржавају сваке седмице, као и да је једини циљ украјинске стране – резултат.

„Настојимо да убрзамо тај процес, да дођемо до резултата. Након сваког сусрета настојимо да потпишемо некакав документ да потврдимо да смо дошли до било каквог резултата, да смо нешто учинили сврсисходно“, закључио је он.

Подсетимо, почетком априла 2014. становници Доњецке и Луганске области Украјине одбили су да признају легитимитет фебруарског државног преврата. Они су прогласили стварање „народних република“, прогласили суверенитет и формирали своје владе.

Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра ове територије као окупираним. У априлу 2014. украјинска влада покренула је војну операцију против ЛНР и ДНР, а у сукобима је страдало више од девет хиљада људи.

Москва је више пута изјављивала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу, да није умешана у догађаје у Донбасу и да је заинтересована да Украјина превазиђе политичку и економску кризу. Руско Министарство спољних послова нагласило је да Русија није субјекат Минског споразума и да само може да врши притисак на сукобљене стране.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала