Јапанско митско биће тера корону: Поново „оживела“ Амабије

CC0 / Википедиа / Јапанско митско биће
Јапанско митско биће - Sputnik Србија
Пратите нас
Јапанци одувек важе за јединствен народ и управо су у свом стилу одговорили на пандемију вируса корона — делећи на друштвеним мрежама цртеж мистичног бића које подсећа на сирену, а за које верују да тера заразне болести.

Кроз генерације заборављена, Амабије је као јапански јокај први пут документована 1846. године. Наиме, јокај је класа натприродних духова популаризованих у јапанском народу. У јапанској традицији постоје бројне приче о разним бићима с натприродним моћима, која су у стању да се поигравају и манипулишу људима. Као један од општих назива за именовање ових бића користи се појам јокај.

Како каже прича, владин званичник истраживао је мистериозно зелено светло у води у бившој провинцији Хиго. Када је стигао на место светла, из мора се појавило ужарено зелено створење с рибљим љускицама, дугом косом, три ноге и кљуном.

​Амабије се представила човеку и предвидела две ствари — богата жетва ће благословити Јапан у следећих шест година, а пандемија ће пустошити земљу. Мистериозно биће дало је смернице Јапанцу да би што више људи требало да дели његов цртеж, како би се отерала болест.

Када је Амабије први пут откривена, њен цртеж је објављен на комаду дрвета у локалним новинама, због чега се брзо проширио, пише „Би-Би-Си“.

У последње 174 године Амабије је била прилично успавана у Јапану. Ипак, како је вирус корона прострујао целим Јапаном, слика митолошког бића појавила се на друштвеним мрежама, уносећи наду да они који је деле, помажу у окончању тренутне пандемије.

​Према „Гугл трендсу“, митски јокај поново је оживео почетком марта, а његова популарност од тада се проширила на пет континената. Хештаг „#AMABIEchallenge“ сада се појављује и на енглеском на друштвеним мрежама, преноси портал „Кликс“.

Поред десетина хиљада слика, цртежа и персонализованих приказа Амабије на Твитеру и Инстаграму, људи у Јапану су почели да продају и маске за лице и средства за дезинфекцију руку са цртежом Амабије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала