Ко су највећи купци руске нафте

© Sputnik / Сергеј Суботин / Уђи у базу фотографијаРосњефт
Росњефт - Sputnik Србија
Пратите нас
Магазин „Форбс“ објавио је листу топ 20 највећих купаца руске нафте прошле године. На челу листе нашла се кинеска корпорација „Чајна оил“.
„Чајна оил“ највише купује нафту од „Росњефта“ – 39,7 милиона тона. Она је за ову количину издвојила 18,3 милијарде долара. Како наводи магазин, 2019. године Кина је установила нови рекорд по увозу нафте. У поређењу са 2018. годином испоруке су порасле за 9,5 одсто и достигле 500 милиона тона, али је притом сачувала статус највећег купца руске нафте.

Прва четири места на листи су остала непромењена од прошле године. Друго место је поново припало швајцарском трејдеру „Лукоила“ „Литаску“, који је прошле године купио 38,3 милиона барела нафте за 17,4 милијарде долара.

На трећем месту је трејдер „Росњефта“ „Росњефт трејдинг“, који је купио 28 милиона тона за 12,5 милијарди долара.

На четвртом месту се нашла „ћерка“ француског „Тотала“ са 22 милиона тона, вредности 10,2 милијарде долара. Петорку лидера затвара приватна кинеска компанија „ЦЕФЦ“ (9,3 милиона тона за 4,5 милијарде долара).

У топ 10 је ушао у швајцарски „Гленкор“, британска QHG „Трејдинг“, пољски нафтни концерн „Орлен“, руски „Татњефт Јуроп“ и трејдерска филијала компаније „Ројал Дач шел“ — „Шел трејдинг“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала