Кон прогнозира: Други талас короне на јесен, а вакцина идуће сезоне и неће бити обавезна за све

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICЕпидемиолог др Предраг Кон
Епидемиолог др Предраг Кон - Sputnik Србија
Пратите нас
Други талас вируса можемо да очекујемо на јесен, могуће је и увођење контроле имунолошких пасоша, а вакцина ће се код нас појавити тек следеће сезоне.

Тако прогнозира епидемиолог Предраг Кон, који тврди да корона вирус није завршио боравак на планети и да је врло дискутабилно када ће, што значи да ћемо постепено учити како да живимо са тим вирусом и како да се што више заштитимо.

© PixabayКорона вирус није завршио боравак на планети и врло је дискутабилно када ће
Кон прогнозира: Други талас короне на јесен, а вакцина идуће сезоне и неће бити обавезна за све  - Sputnik Србија
Корона вирус није завршио боравак на планети и врло је дискутабилно када ће

Други талас на јесен, вакцина идуће сезоне...

Кон истиче да су објаве Светске здравствене организације (СЗО) глобалне и да је на том нивоу пандемија још јака, односно, да је на самом почетку и да ће трајати, јер се тек сада појављује на јужној хемисфери. Он претпоставља да у тим деловима света тек почињу да се предузимају мере које су код нас увелико на снази.

Због тога наш саговорник напомиње да упозорење СЗО да најгоре тек долази, треба да се посматра искључиво кроз ту призму и да је извучено из контекста који је имало на конференцији за новинаре.

„Јасно је да је свака земља у својој сопственој ситуацији. Оно што многима није јасно, јесте да ми можемо да кажемо да јако добро познајемо ситуацију у нашој земљи и да имамо могућност да прецизно доносимо одлуке које су засноване на врло јасним подацима и јасном надзору који се, сада већ, редовно спроводи“, објашњава Кон за Спутњик.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC„Ублажавање мера је нешто што апсолутно мора да се догоди“.
Кон прогнозира: Други талас короне на јесен, а вакцина идуће сезоне и неће бити обавезна за све  - Sputnik Србија
„Ублажавање мера је нешто што апсолутно мора да се догоди“.

Како каже, у нашој земљи се тестира велики број људи, па имамо епидемиолошку ситуацију „на длану“.

Осврћући се на глобалну ситуацију, он сматра да ублажавање наших мера није преурањено, с обзиром на то да су мере биле оштре.

„Сада ћемо се вратити на ситуацију коју су многи, који су критиковали ове мере, од почетка тражили – постепено ћемо ићи на препоруке. С обзиром да је ризик од инфекције у општој популацији скоро више десетина пута смањен, попуштање је нешто што апсолутно мора да се догоди“, истакао је Кон.

Спремнији за другу битку

Упитан да ли можемо да очекујемо други талас вируса на јесен, наш саговорник одговара да је вирус, за сада, показао зимску и пролећну активност, али то не значи да се неће појавити и током јесени.

„Како време пролази и што смо даље, постаје јасније да ће, највероватније, вирус преживети и поново се појавити пред крај јесени или почетком зиме“, сматра Кон.

Председник Србије Александар Вучићч приликом  отварања ВМЦ на Карабурми - Sputnik Србија
Вучић: Нема попуштања, забрана кретања викендом још најмање две недеље /видео/

За другу битку са опаким вирусом бићемо спремнији, јер ћемо, према његовим речима, имати оно што нисмо имали у првој – озбиљан надзор над тим вирусом, налик оном који сада имамо над грипом, помоћу ког ће бити откривен чим се појави, па ће превентивне мере моћи да се уведу благовремено, у складу са активношћу коју буде показивао.

Он не верује да ће те мере бити драстичне попут данашњих, али сматра да ће бити сличне, па бисмо могли да очекујемо социјално дистанцирање и затварање колектива, попут школских и предшколских.

„То су мере које ће, свакако, бити опција, у случају да се вирус поново појави, али не верујем да ће бити забране кретања и полицијског часа. Мислим да је становништво научило да овакве ситуације могу да се превазиђу добром дисциплином, па се надам да тада неће бити неопходно ванредно стање“, оптимистичан је Кон.

Он је истакао да ће епидемија трајати докле год буде регистрованих случајева вируса, а са њом и мере које ће се мењати у складу са њеним током.

Контрола имунолошких пасоша и у Србији

Имунолошки пасош је документ који указује на то да ли особа поседује антитела у организму, односно, доказује да се та особа опоравила од вируса корона и да је развила одређени имунитет на тај вирус. Поседовање тог документа ускоро би могло да постане обавезно за путовање у неке земље, међу којима би могла да се нађе и Србија.

То значи да би сви они који би желели да посете нашу земљу, претходно морали да се тестирају на присуство антитела.

© AP Photo / Gemunu AmarasingheИмунолошки пасош постаће саставни део живота, као што су некада биле визе
Кон прогнозира: Други талас короне на јесен, а вакцина идуће сезоне и неће бити обавезна за све  - Sputnik Србија
Имунолошки пасош постаће саставни део живота, као што су некада биле визе

„Постоје земље које инсистирају да имате тест на ХИВ, хепатитис Б, хепатитис Ц, када путујете у те земље или у одређене колективе у тим земљама. Поред тога што се тражи вакцинисаност у међународном саобраћају, свака земља има право да инсистира да онај путник који улази у земљу, докаже да није инфициран. То по правилнику о међународном саобраћају није забрањено“, објаснио је саговорник Спутњика.

И наши грађани мораће да се тестирају пре путовања у земљу која буде захтевала поседовање тог документа, а Кон сматра сматра да ће имунолошки пасош постати саставни део живота, као што су некада биле визе.

То не значи да ће у Србији бити спроведено масовно тестирање како би сви добили тај документ, него ће се издавати по потреби.

Вакцина обавезна за здравствене раднике и неговатеље

Кон истиче да ће се масовна тестирања у нашој земљи обављати искључиво да бисмо сазнали колики је наш колективни имунитет и да бисмо имали научну потврду које су групе најризичније.

„Од тога нам зависи како ћемо се даље понашати, јер ће се вакцина једног дана појавити, па већ сада треба да се припремимо и видимо ко би требало да буде вакцинисан, за кога би то било обавезно, а коме препоручено“, објаснио је наш саговорник.
© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаНије потребно да вакцинација буде обавезна за цело становништво
Кон прогнозира: Други талас короне на јесен, а вакцина идуће сезоне и неће бити обавезна за све  - Sputnik Србија
Није потребно да вакцинација буде обавезна за цело становништво

Он сматра да у овом случају није потребно да вакцинација буде обавезна за цело становништво.

„Овде су врло јасно препознате ризичне групе и највероватније ће вакцине бити усмерене према њима. Обавезност ће вероватно првенствено захватити оне који раде у здравственим и геронтолошким установама, односно, тамо где је могуће да запослени пренесу инфекцију и озбиљно оштете своје кориснике“, истакао је Кон.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала