Незапамћени топлотни талас се надвио над Сибиром — стижу 30 степени и велики пожари

© Sputnik / Ольга Халманова / Уђи у базу фотографијаПожар у касарни у Краснојарском крају
Пожар у касарни у Краснојарском крају - Sputnik Србија
Пратите нас
Дневне температуре на југу западног Сибира прелазиће 30 степени Целзијуса у наредних пет дана услед снажног таласа топлог ваздуха из Средње Азије и Кине, рекао је Спутњику научни руководилац Хидрометеоролошког центра Роман Виљфанд.
„Незапамћено време на југу западног Сибира. У наредних пет дана температура ће бити изнад просека за 8-12 степени Целзијуса. У Новосибирској области ће бити око 20 степени, али се она не може упоредити са температуром у Хакасији, где ће сутра бити 25-30 степени, а прекосутра 26-31 степен, док ће у Алтајском крају достићи и 32 подеока“, рекао је метеоролог.

У Хидрометеоролошком центру упозоравају на временске услове које су опасне по здравље. У Сибиру би требало да буде нижа температура него у Москви.

„То је азијски део у којем се так завршио мраз и сад одједном долази тако снажан талас врућег ваздуха из Средње Азије, из Кине. То је опасна температура“, рекао је Виљфанд.

Он је додао да ће овако високе температуре трајати један до два дана.

Висока температура може изазвати велике пожаре, сматрају руски стручњаци. У свим сибирским регионима је уведен посебан антипожарни режим. Становницима је забрањено да иду у шуме, пале ватру и смеће. У Новосибирској области се већ под пожарима налази око 250.000 хектара шуме.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала