Пензионерима 100 евра аутоматски, остали да се пријаве телефоном

© Tanjug / ZORAN ZESTICМарко Чадеж и Синиша Мали
Марко Чадеж и Синиша Мали - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Пензионери и корисници социјалне помоћи добиће по аутоматизму помоћ државе од 100 евра. Остали грађани мораће да се пријаве телефоном да ли желе обећану помоћ.

"Ми ћемо сутра на седници Владе усвојити ребаланс буџета који ће укључити све ове економске мере и већ прве недеље маја креће исплата минималаца. Такође усвајамо уредбу о 100 евра сваком грађанину Србије. Аутоматски свим пензионерима, 1,7 милиона и свима који примају социјалну помоћ ћемо аутоматски уплатити по 100 евра. Почињемо од 15. маја, а онда ћемо преосталим пунолетним грађанима дати могућност да се пријаве да ли желе 100 евра", рекао је министар финансија Синиша Мали.

Министар је додао је да ће се то потврђивати телефоном, јер је претходних дана чуо да многи не желе ту помоћ.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да је Србија гледала да се бори за свако радно место и да помогне малим предузећима којима је помоћ потребна.

"Цео свет се суочава са највећом економском кризом икада, ми смо изашли са јаким, снажним и свеообухватним мерама подршци привреди", рекао је он за телевизију Пинк.

Он је казао да је Србија у року од 12 дана изашла са мерама подршке нашој привреди, и то са 600,8 милијарди динара, то је половина нашег годишњег буџета.

"Само шест земаља изашло са таквим великим мерама, само САД, Кина, Француска, Немачка, Велика Британија можда још нека земља и Србија", рекао је он.

Боримо се на два фронта

Према његовим речима, држава је због економске снаге могла да преузме терет кризе.

"Не би било шансе да те мере нисмо срповели и реформе, да имамо снагу да са 5,1 милијарде евра подржимо нашу економију да преброди ову кризу", рекао је Мали.

Он је поручио привредницима да очекује од њих да помоћ искористе.

"А онда ћемо заједно, полако, како се границе буду отварале, како се привреда буде кретала да видимо да ли негде можемо још да помогнемо", поручио је Мали.

Према његовим речима, мере су заједнички донете, уз "јединство и солидарност" које је потребно сада извући из себе.

"Ми се боримо на два фронта, један нам је борба за економију, а други за животе", казао је он и додао да Србија успева на та оба фронта превасходно захваљујући председнику Србије Александру Вучићу.

Мали је рекао да се у САД и другим земљама говори о томе да економија што пре мора да се отвори, те да је потребно, да атлетским речником речено, "уђемо у пуцањ".

"Да будемо спрмни овим мерама и да у пуцањ кренемо и што пре кренемо да трчимо", оценио је он

Како је навео, већ стране фирме из Францске и Немачке зову да питају када ће привреда почети са радом у Србији због фирми које овде раде за њих.

Мали је казао да је мера помоћи грађанима добра, јер ће се свакако вратити у привреду Србије.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала