Последње истраживање: Корона значајно успорава

© Pixabayвирсу корона
вирсу корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници из америчке Националне лабораторије у Лос Аламосу, Нови Мексико, објавили су истраживање које показује да вирус корона значајно успорава своје ширење.

Како су навели у свом истраживању, проучавали су повећање броја нових случајева, као и броја преминулих од ковида 19 у 51 земљи света, међу којима је и Србија.

Показало се да се у 42 земље ширење вируса успорава, док је у 34 од те 42 успорење веома значајно.

У истраживање су биле укључене и земље које су најтеже погођене епидемијом, као што су Италија, Шпанија, САД, Велика Британија, али и оне које су имале више успеха у борби против вируса корона, као што су Аустрија, Грчка, Чешка, Немачка...

Пар у годинама на обали мора - Sputnik Србија
Истраживање: Социјално дистанцирање у САД можда до 2022. године

Научници су саопштили да су анализирали податке од 15. априла и да иако у неким земљама ширење вируса расте, у многим је оно успорена, а један заражени може да пренесе заразу на још само једну особу или мање, што је далеко од почетне вируленције короне. Они су то показали и опсежним математичким моделом.

Повремена „искакања“ у броју оболелих, као што се дешава у Италији или Шпанији, објашњавају тиме што постоји одлагање у детектовању болести.

Међутим, како тврде, експоненцијална крива раста броја заражених је заустављена у већини земаља и сада креће да пада, иако то иде много спорије него сам раст епидемије. Објашњавају да је у неким земљама стопа раста пала за чак 84 одсто у односу на почетак епидемије.

Научници наглашавају да се њихово истраживање не бави начинима на који се епидемија спречава, али додају да се показало да мере социјалне дистанце веома доприносе како би вирулентност короне почела да опада. То илуструју примером да би број заражених током две недеље у земљи која је увела мере социјалне дистанце, био достигнут за само недељу дана да тих мера нема.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала