Захарова: Позивамо Чешку на дијалог о уклањању споменика маршалу Коњеву

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва позива Чешку на испуњење билатералног споразума, којим је предвиђена заштита и очување војних споменика. Спремни смо за предметни дијалог са чешким властима о проблему уклањања споменика маршалу Ивану Коњеву, изјавила је на брифингу портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Она је подсетила да је уклањање споменика Коњеву очигледно кршење основног руско-чешког споразума о пријатељским односима и сарадњи из 1993. године, који захтева од страна да обезбеђују и одржавају војне споменике, као и да им омогуће приступ.

„Самовољно демонтирање споменика не уклапа се у савесно извршавање обавеза које се тичу бриге о споменику и његове заштите. С обзиром на потребу омогућавања приступа споменику, питање његове локације није требало решавати једнострано. Члан 5 поменутог споразума предвиђа опсежан механизам консултација на различитим нивоима, који се могао искористити овом приликом. Позивамо партнере да се врате пуној примени поменутог споразума, а ми смо спремни за садржајни дијалог са чешком страном по овом питању, које, наравно, погоршава билатералне односе“, истакла је Захарова.

Захарова је још нагласила да је чешка влада одговорна за прописно испуњење овог споразума, који је ратификовала Чешка република.

© Sputnik / Эдуард Эрбен / Уђи у базу фотографијаМесто где се у Прагу налазио споменик совјетском маршалу Ивану Коњеву
Захарова: Позивамо Чешку на дијалог о уклањању споменика маршалу Коњеву - Sputnik Србија
Место где се у Прагу налазио споменик совјетском маршалу Ивану Коњеву

Она је поручила да су позивања на одредбе унутрашњег права, као и на одлуке локалних органа власти, у својству оправдања за неиспуњавање споразума недопустиви.

„Чешке власти не само да нису предузеле мере за спречавање противзаконитих радњи управе градске области Праг-6, већ су то толерисале. Питање власништва над спомеником, у овом контексту, уопште није важно“, закључила је Захарова.

Уклањање споменика ослободиоцу Прага

Подсетимо, почетком априла у региону Праг-6 у Прагу уклоњен је споменик совјетском хероју Коњеву, ослободиоцу Прага у Другом светском рату.

Према речима локалних власти, споменик ће бити предат Музеју историје ХХ века, а министар спољних послова Русије Сергеј Лавров окарактерисао је ове поступке као циничне и нечувене.

Истражни комитет Русије покренуо је кривични поступак због јавног скрнављења симбола војне славе Русије, а помоћник руског председника, председник Руског војно-историјског друштва Владимир Медински, предао је истражним органима списак лица, одговорних за уклањање споменика.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала