Америка одлучна да истисне Русију са тржишта нуклеарних технологија

© AP Photo / ASSOCIATED PRESSНуклеарна електрана Острво три миље, Пенсилванија САД
Нуклеарна електрана Острво три миље, Пенсилванија САД - Sputnik Србија
Пратите нас
САД треба да потисну Русију и Кину са тржишта нуклеарних технологија, које се налази под њиховим утицајем, и да постану глобални лидер у тој сфери, наводи се у стратегији Миистарства енергетике САД, која је објављена на њиховом сајту.
„На крају ће америчка влада изаћи на тржишта где сада доминирају државне компаније Русије и Кине, и обновиће нашу позицију светског лидера у извозу најбољих технологија у сфери нуклеарне енергетике, заједно са строгим стандардима неширења“, наводи се у документу, који је предат на разматрање председнику Доналду Трампу.

Конкретно, америчко Министарство предлаже да се Москва и Пекинг спрече у намери да успоставе чврсте односе са „низом источноевропских и афричких држава“.

Поред тога, аутори стратегије желе да америчкој Комисији за нуклеарно регулисање дају овлашћење да „одбија да увози нуклеарно гориво, произведено у Русији и Кини, с циљем осигуравања националне безбедности“.

„Способност страних државних предузећа да обезбеде циклус прераде нуклеарог горива у циљу успостављања лидерских позиција на тржишту и снажних билатералних односа могу представљати озбиљне геополитичке изазове за САД“, истиче се у документу.

С тим у вези, аутори документа предлажу да се смањи количина руског нуклеарног горива, дозвољена за увоз у САД. Реч је о сузбијању делатности компаније за производњу нуклеарног горива ТВЕЛ, која се налази у склопу руске државне корпорације „Росатом“.

Раније је саопштено да је обим страних поруџбина „Росатома“ у периоду од 10 година, до 2019. године, износио 133-135 милијарди долара.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала