Америка сипа милионе у Гренланд: Сузбити активност Русије и Кине на Арктику

© Sputnik / Ilya Timin / Уђи у базу фотографијаГрад Нук на Гренланду
Град Нук на Гренланду - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчке власти намеравају да отворе конзулат на Гренланду и да пруже финансијску подршку острву у износу од 12,1 милион долара. На тај начин Вашигтон намерава да се бори против руског и кинеског утицаја на Арктику, преноси „Фокс њуз“.

Према писању портала, који се позива на представнике администрације америчког лидера, финансијска средства ће бити усмерена на енергетику, туризам и образовање.

„У сарадњи са Данском и владом Гренланда разрадили смо финансијски пакет у износу од 12,1 милион долара, како бисмо убрзали нови почетак. То је знак нашег поновног присуства на острву“, рекао је један од америчких званичника за „Фокс њуз“.

С обзиром на отапање леда, који покрива више од 90 одсто површине Гренланда, могу се појавити нове могућности за ископавање нафте и минералних ресурса. Поред тога, отопљење изазвано климатским променама отвара нове морске путеве, стварајући потенцијал за комерцијалне и војне делатности, пише портал.

Душан Пророковић - Sputnik Србија
Пророк: Америка мерка дански Гренланд да би парирала Русији и Кини /видео/

Америчка амбасадорка у Данској Карла Сендс наговестила је америчку финансијску помоћ Гренланду, истакавши да ће САД постати њихов примарни партнер на Арктику.

„Неискоришћени ресурси целог Арктика заиста су импресивни. Међу њима су нафта и гас, као и риба, која игра важну улогу у глобалном снабдевању храном, као и ретки земни елементи“, истакла је Карла Сендс.

Она је такође оптужила Русију „за агресивно понашање и све већу милитаризацију Арктика“.

Међутим, амерички предлог је изазвао незадовољство код појединих Данаца.

„САД покушавају да униште Данско краљевство. То је апсолутно недопустиво“, изјавио је представник Конзервативне странке Данске и бивши министар Расмус Јарлов.

Подсетимо, у августу прошле године амерички председник Доналд Трамп разговарао је са својим помоћницима на тему да ли би САД требало да купе Гренланд, који припада Данској.

Међутим, са Гренланда је стигао одговор да су спремни за сарадњу, али да се територија не продаје.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала