Боцан-Харченко: Лажи о нашој помоћи неће поништити резултате

© Фото : Лола ЂорђевићАлександар Боцан-Харченко
Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија
Пратите нас
Празне расправе о „политичком смислу“ мера против епидемије вируса короне у Србији су неумесне, а приоритет ових дана треба да буде самодисциплина и одговоран однос према људима око нас.

То за „Новости“ истиче амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко, који сматра да је потпуно природно да су ризици без преседана, везани за избијање инфекције вирусом корона, захтевали доношење одлука без преседана и додаје да су мере српских власти сличне онима које су на снази у Русији.

© PREDSEDNISTVO SRBIJE„Мере српских власти сличне онима које су на снази у Русији“.
Боцан-Харченко: Лажи о нашој помоћи неће поништити резултате - Sputnik Србија
„Мере српских власти сличне онима које су на снази у Русији“.

Он каже да се на првом месту нашла брига о здрављу држављана, неопходност да се сведе на минимум претња даљег ширења опасне болести, али да су важне и мере усмерене на подршку становништву, очување запослености, ублажавање последица кризе за све гране привреде.

„У том контексту празне расправе о неком „политичком смислу“ тих одлука се чине неумесним. О благовремености и сврсисходности предузетих корака на најбољи начин сведочи актуелна епидемиолошка ситуација“, истакао је Боцан-Харченко, коментаришући изјаве појединих европосланика да се у Србији под плаштом сузбијања епидемије - суспендује демократија.

Амбасадор Русије сматра да „приоритет ових дана треба да буде самодисциплина и одговоран однос према људима око нас“ и напомиње:

„Важно је такође да се сада све ради на уставан начин. Док се на Западу често антиуставне делатности, просто речено државни удари, тумаче као „тријумф демократије“.

Русија се одлучила да пошаље помоћ Србији касније него што је већина грађана овде очекивала. Зашто се толико дуго чекало?

— Русија је почела да пружа хуманитарну помоћ Србији 3. априла, одмах након телефонског разговора лидера наших земаља Владимира Путина и Александра Вучића, током којег је председник Србије изнео одговарајућу молбу. Неколико дана пре тога је премијерка Србије Ана Брнабић упутила одговарајуће писмо свом руском колеги Михаилу Мишустину. Дакле, све је одлучено у духу традиционалних односа наших народа. Важно је да је помоћ стигла на време, уочи најтеже етапе борбе против „невидљивог непријатеља“. Укупно је стигло једанаест авиона са специјалном техником, медицинском опремом, средствима заштите, у обзир су узете потребе српског здравства. Првенствени значај је имао и даље има људски фактор: водећи стручњаци министарства одбране Русије, епидемиолози, вирусолози, војни лекари, сада их је укупно 87, настављају, раме уз раме са српским колегама, са радом у градовима, где је епидемиолошка ситуација најкомпликованија.

Kакав је њихов досадашњи учинак?

— До 22. априла је дезинфиковано 88 објеката у 15 градова Србије. Обрађено је око 190 зграда укупне површине више од 890.000 квадрата и 51 деоница путева укупне површине више од 380.000 квадрата. Медицинске бригаде су спровеле санитарно-епидемиолошку и здравствено-евакуациону процену медицинског система у 33 града. Примљено је више од 500 оболелих пацијената.

По новим назорима известиоца ЕУ за Србију, нашој страни се спочитава и да је упадљиво глорификовала помоћ Kине и Русије, па самим тиме ризикујемо и негативне оцене у Извештају о напретку ка ЕУ. Kао да се уз очекивања да уведемо санкције Русији од нас сада тражи и да не примамо помоћ из Москве или из Пекинга?

— Пандемија је истакла узајамну зависност света и то, колико је важна консолидација међународних напора пред овом заједничком претњом. Kако је подвукао председник Русије Владимир Путин, данас не можемо себи да приуштимо да се понашамо у складу са принципом „свако сам за себе“. Сигурни смо да хуманитарна сарадња, манифестације људскости и солидарности не смеју да се деле на „правилне“ и „неправилне“. Подржавамо позив Светске здравствене организације да се избегне политизовање ситуације око пандемије. Полазимо од тога да је савладавање актуелне кризе могуће само заједничким путем.

© Sputnik / Дејан Симић„Савладавање актуелне кризе могуће само заједничким путем“.
Боцан-Харченко: Лажи о нашој помоћи неће поништити резултате - Sputnik Србија
„Савладавање актуелне кризе могуће само заједничким путем“.

Јесте ли чули за тумачење да су Руси смишљено слали у Италију и Србију војне стручњаке како би учврстили своје геостратешке позиције?

— Изношење таквих оцена је цинично и непоштено. Да подсетим да је, као и у случају Србије, одлука о упућивању помоћи Италији донета на директну молбу италијанског руководства, премијера Ђузепеа Kонтеа. Подједнако, без одговора није остало ниједно обраћање које је стигло у Москву из земаља Заједнице независних држава, Абхазије, Јужне Осетије. Све одлуке су имале хуманитарни карактер, нису биле условљене политичком коњунктуром. Понављање пропагандистичких клишеа о „геополитичком супротстављању“ само потврђује то да „свако тумачи све по мери сопствене изопачености“. Међутим, покушаји да се те хуманитарне акције прикажу на лажни начин, да се извитопере њихови циљеви, неће прецртати њихов реални садржај и неће поништити њихове опипљиве резултате. Видимо, са каквим одушевљењем, надом и захвалношћу се прима та помоћ, и овде у Србији, и у Италији. То је најважније.

Kако оцењујете најновије сумње Доналда Трампа да је вирус створен у лабораторији у Вухану?

— Скренули смо пажњу на то да су у САД у више наврата формулисане претпоставке о „вештачкој природи“ вируса корона. Сматрамо такав приступ неодговорним и неконструктивним. Разуме се да је проучавање природе и порекла вируса неопходно ради разрађивања ефикасних вакцина и лекова, а на крају крајева ради безбедније и стабилније будућности за читаво човечанство. Потрага за кривцем или за „спољним непријатељем“ не доприноси постизању тог циља.

Јесу ли и руске фирме биле укључене у помоћ Србији?

— Не може да се заборави и на то да су свој допринос борби против епидемије дале и пословне структуре. Заједничка компанија НИС је бесплатно ставила на располагање гориво „Ер Србији“, чије летелице допремају медицинску опрему и враћају српске држављане. Руска компанија „Јандекс такси” је бесплатно превозила српске здравствене раднике. Kомпанија „ФосАгро“ је предала финансијску помоћ једном од београдских породилишта...

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала