Руски филмски фонд припрема десет хиљада чланака за пројекат „Мапа победе“

© Sputnik / Галина Санько / Уђи у базу фотографијаВишецевни бацач ракета "Каћуша" на фронту током Другог светског рата
Вишецевни бацач ракета Каћуша на фронту током Другог светског рата - Sputnik Србија
Пратите нас
Око десет хиљада чланака о догађајима из времена Другог светског рата, заснованих на хроникама из колекције Државног филмског фонда Русије, биће припремљено у оквиру пројекта „Мапа победе“ током 2020. године, саопштили су Спутњику из прес-службе Министарства културе Русије.

„У оквиру пројекта ’Мапа победе‘ (за годишњицу победе у Другом светском рату), планирано је да се током 2020. године припреми и објави око 10 хиљада чланака о догађајима из Другог светског рата, који су засновани хроникама из збирке Државног филмског фонда. Основу за стварање чланака о Другом светском рату чиниће више од 300 филмских наслова, као и неколико хиљада филмских журнала и других тема“, наводи се у саопштењу.

Министарство је нагласило да је, у складу са наредбом председника Русије Владимира Путина о стварању комплекса архивских докумената, филмских и фото-материјала посвећених Другом светском рату, влади саопштено о раду који се врши.

„Министарство је заједно са Руским војно-историјским друштвом и Државним филмским фондом Русије од 1. децембра 2019. до 31. децембра 2020. покренуло специјалан медијски пројекат, чији је циљ да руским биоскопима бесплатно стави на располагање 20 архивских филмова о Другом светском рату за бесплатне и комерцијалне пројекције“, додаје се у саопштењу.
Застава СССР на Рајхстагу, Други светски рат - Sputnik Србија
Путин: Нико неће заборавити чија застава се вијорила изнад Рајхстага

Раније је саопштено да је Државни филмски фонд Русије почео да ствара мултимедијалну платформу „Мапа победе“, на којој ће се објављивати дигитализована документарна хроника, која раније није била доступна широком кругу јавности.

Свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском и Великом отаџбинском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Прочитајте још:

Реконструкција: Црвена застава победе завијорила се на Рајхстагу /видео/

Руска „Победа” се шири Европом

Фото-галерија: Офанзива на Берлин ― Битка која је значила крај нацистичке Немачке

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала