Вучић: Спремни смо да у року од 12 сати испоручимо медицинску опрему земљама ЕУ

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Александар Вучић изјавио је данас, после састанка са представницима ЕУ и амбасадорима земаља-чланица Уније, да је Србија захвална Европској унији на помоћи, подршци и солидарности према нашој земљи у борби против ковида 19, али и у ранијем периоду.

Вучић је после готово два сата разговора са представницима ЕУ истакао да Србија недвосмислено остаје на путу ка ЕУ, да наставља са усклађивањем са узусима и правилима ЕУ, али да задржава право да увек изнесе свој став о сваком питању, у складу са демократским принципима Уније.

„Имали смо добар, отворен и веома дуг састанак. Разговарали смо о свим важним темама“, рекао је Вучић новинарима.

Пренео је да је исказана сагласност о свим важним стварима, а извесне разлике исказане су само по питањима везаним за Косово, попут приступања ЕНТСО.

Председник је поручио да је Србија изузетно захвална ЕУ на финансијској помоћи и на свакој другој врсти подршке и солидарности коју је у Унија показивала и у ранијем периоду и сада у борби против вируса корона.

„Ми смо захвални на тој врсти финансијске помоћи и подршци, пореским обвезницима ЕУ и земљама-чланицама које су такву одлуку донеле. То је за нас велика ствар и увек ћемо то умети да поштујемо“, рекао је председник Србије.

Подсетио је да је ЕУ определила 93 милиона евра помоћи, 15 милиона за хитне набавке, а 78 милиона за подршку економском оправку.

Такође, издвојено је и више од четири милиона за робу, чији ће највећи део стићи у мају.

Вучић је навео да Србија сада има нешто више заштитине опреме него што је потребно, чак и нешто више респиратора него што је неопдходно сада, те указао да смо спремни, ако је то потребно било којој земљи-чланици ЕУ, да им их уручимо у року од 12 сати.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала