Почела продаја ”Бумеранга” - возила које се користи и на земљи и у води, и замењује читав вод војске

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаБорбено пешадијско возило К-17 "Бумеранг" на сајму војне технике "Армија 2017."
Борбено пешадијско возило К-17 Бумеранг на сајму војне технике Армија 2017. - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је и званично дала зелено светло за продају најновијег оклопног борбеног возила на платформи „Бумеранг“ у иностранству. Важна особеност овог моћног борбеног возила - aмфибије је и што уме да „плива“, а њиме се може управљати и преко таблета.

Војно амфибијско возило „Бумеранг“ омогућава реализацију широког спектра задатка у ратним и мирнодопским условима. Користи се за одбијање напада противника, заштиту државних граница и током борбе против терористичких група, али и приликом пружања помоћи становништву у случају природних катастрофа.

Бумеранг“ је, кажу експерти, возило нове генерације, које је опремљено најефикаснијим наоружањем, као и веома комплексним системима одбране и управљања.

„По чему је добар „Бумеранг“? Његова платформа може да се креће по сваком терену, може да плива и носи читаву јединицу моторизоване пешадије. Али, главна ствар је што у виду борбеног блока може бити наоружан разним оружјем: брзометни топ калибра 57 милиметара или 30 милиметара у комбинацији са противтенковским вођеним пројектилима, системима за управљање ватром, па чак и у комбинацији са системом даљинског управљања борбеним блоком. То јест, посада може да буде у једном рову, сам „Бумеранг“ у другом и преко таблета се може управљати ватром, а да не излажете свој живот опасности. „Бумеранг“ има такве могућности“, каже руски војни експерт Виктор Литовкин.

„Бумеранг“ – моћна машина и на копну и у води

Борбена платформа „Бумеранг“ направљена је по налогу руског Министарства одбране, што већ говори о његовим највишим борбеним и оперативним способностима, који одговарају савременим захтевима ратовања. Међутим, експерти истичу да је по неким карактеристикама ово возило чак и превазишло захтеве министарства, а то се пре свега односи на брзину и савлађивање препрека.

Ово борбено возило, са осам точкова, развија максималну брзину од 100 километара на сат. По води „Бумеранг“ може да плива и креће се брзином од 10 километара на сат. Поред тога, возило се може кретати чак и ако су му извађена два точка.

С обзиром да се возилом може управљати даљински оно је практично робот, објашњавају експерти. Има озбиљне системе заштите од високопрецизног наоружања и једноставно „Бумеранг“ је готово немогуће пробити

„Борбено возило може да развије велику брзину и на аутопуту и ​​на сваком терену. Има снажан мотор од 750 коњских снага, а оклоп је отпоран и на удар панцирно-пробојног пројектила калибра 30 милиметара. Ово је прилично добро возило", оценио је Литовкин.

Многе државе заинетерсоване за „Бумеранг“

Перспективна пешадијска борбена возила на платформи „Бумеранг“ представљена су 2015. године на војној паради на Црвеном тргу, а интересовање за ово борбено возило већ су показале државе Африке, Блиског истока, Југоисточне Азије и Заједнице независних држава. Процењује се да ће у догледно време бити извезена возила у вредности од око милијарду долара.

„Бумеранг“ представља један од најновијих производа руске војне индустрије када су у питању оклопна возила. Ради се o универзалном оклопном борбеном средству – фактички трансформеру, које може да буде стандардни оклопни транспортер, затим борбено оклопно возило пешадије, или пак лаки тенк-точкаш.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала