„Почишћен“ због једне реченице: Ко дирне у ОВК светињу одмах га стигне казна

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници тероритичке организације ОВК
Припадници тероритичке организације ОВК - Sputnik Србија
Пратите нас
Чим се неки политичар на Косову усуди да проговори о злочинима ОВК, стиже га казна. Тако је смењени премијер Аљбин Курти отпустио свог политичког саветника Шкељзена Гашија, дан након његове изјаве да су „припадници ОВК вршили злочине“, која је изазвала лавину негативних коментара у Приштини. У „светињу“ косовских Албанаца не сме да се дира.

 

Наиме, Шкељзен Гаши је на приштинској телевизији Т 7 рекао да су „злочине починили наоружани припадници ОВК над српским цивилима“, те да се „сумња да имамо хиљаду убијених српских цивила“. Он је додао и да Дик Марти, који је и објавио извештај о овим злочинима, „није антиалбанац“.

Казна ко такне у ОВК „светињу“

Како за Спутњик каже Милован Дрецун, председник Одбора за КиМ Скупштине Србије, Гашијева изјава може да се доведе у контекст актуелних политичких догађаја на Косову и Метохији и додаје да је добро да у редовима албанске заједнице има појединаца који могу да се суоче са тим злочинима.

„До сада је та заједница показивала апсолутну неспремност да се суочи са тим злочинима и да их призна, иако је међу Албанцима „јавна тајна“ све оно што је терористичка ОВК радила у њихово име. Зна се за злочине које су терористи починили али је, нажалост, већи део албанске заједнице отворено славио највеће злочинце као највеће јунаке, попут Рамуша Харадинаја, Фатмира Љимаја, Хашима Тачија и многих других“, напомиње Дрецун.

Албанци добро знају шта се дешавало на КиМ

Како каже, изјава Гашија је храбра и показује да Албанци веома добро знају шта се дешавало, као и да постоје појединци који су ипак спремни да поговоре о ужасним злочинима.

Нема другог пута за помирење Срба и Албанаца него да се одговорни за почињене злочине казне. На жалост, то потпуно изостаје на албанској страни и ово је можда и последња прилика да се преко Специјализованог тужилаштва подигну оптужнице против припадника терористичке ОВК“, каже Дрецун и додаје да прикривање тих злочина од стране Албанаца не води напред, већ само појачава тензије, а међунационалне односе доводи до границе пуцања.

„Не постоји могућност да се покрене било шта између Срба и Албанаца док се не процесуирају злочинци и на албанској страни“.

На питање да ли ће овакви политички обрачуни у Приштини и јавна признања злочина на Косову и Метохији помоћи да се ОВК скине са „пиједестала“ светиње, наш саговорник каже да ће то можда бити могуће у једном делу албанске заједнице.

Последња прилика да млади Албанци сазнају истину

„Сигурно је да многи од њих не желе да се та болна истина сазна, јер желе да одрже причу о томе да је од стране ОВК то била некаква часна борба за ослобођење. Али, то је у свари било једно брутално етничко чишћење, убијање, масакрирање и цивила и припадника регуларних снага безбедности Републике Србије“.

Ово је последња прилика, примећује Дрецун, да преко подизања оптужница и процесуирања терористичке ОВК и сами Албанци сазнају истину, а посебно младе генерације које су рођене након онога што се десило на КиМ и васпитаване су у духу који је далеко од реалности, а која велича ОВК и говори да су српске снаге починиле наводни геноцид.

Међутим, закључује Милован Дрецун за Спуњик, изјава Шкељзена Гашија ипак неће имати никакав утицај на рад Специјализованог тужилаштва, односно на подизање оптужница, осим ако Гаши евентуално има неке доказе или сведоке и спреман је да их тужилаштву стави на располагање.

Да неће имати велики унутарполитички утицај показује и хитра одлука Куртија да смени свог блиског сарадника.

Специјални суд под окриљем Европске уније формиран је 2015. године како би се процесуирали случајеви против припадника ОВК за злочине почињене током и после рата на Косову. Истрага о овим злочинима почела је после извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала