Милион рубаља за сваку породицу са много деце

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаЛето у Москви
Лето у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски премијер Михаил Мишустин изјавио је да подршка за побољшање животних услова породицама са много деце може износити и више од милион рубаља за сваку породицу. Према проценама Министарства финансија, ове мере ће обухватити преко двадесет хиљада породица.

Олег Шеин, народни посланик Државне думе објашњава да овај пакет мера подразумева да са рађањем првог детета, породица добија право на мајчински капитал.

Више од милион рубаља породицама са троје деце

„То право подразумева да након рођења првог детета породица добија право на 450 хиљада рубаља које може потрошити по систему сертификата, на становање пре свега, а по рођењу другог детета породица добија још двеста хиљада рубаља. Са рођењем трећег детета, она добија право на отписивање хипотекарног дуга у висини од пола милиона рубаља. Укупан број је негде око милион и сто хиљада рубаља. Осим тога, након рођења трећег детета, породица добија право на примање додатка у складу са прописаним минимумом у региону у коме живе“, рекао је посланик.

Он додаје да је прошле године уведена и мера која подразумева исплату новчаних средстава за место у јаслицама. Дете од једне и по до три године има право на дохотке у висини минималне зараде, чиме се штите основни интереси породице.

Овде није реч само о подршци породицама са више деце, него о подршци рађању. Русија је према његовим речима, доста тога научила из француског искуства где су овакве мере имале позитиван ефекат.

„Највиша стопа наталитета је у оним земљама управо са оваквим социјалним моделима. То су Француска, Исланд, Данска, Шведска, практично читава северна Европа. Када је реч о другим мерама, Русија има програме за изградњу додатних вртића, у регионима постоје центри за бесплатно изнајмљивање предмета који су скупи, а могу помоћи породицама, као што су на пример колица или седишта за аутомобил. Такође постоји програм за бесплатну медицинску подршку“, рекао је посланик.

Осим тога, старосна граница детета за примање новчане накнаде повећана је са три на седам година. У тренутној ситуацији и кризи изазваној коронавирусом уведен је читав пакет допунских мера. Свако дете добија додатну помоћ у висини од три хиљаде рубаља и постоје електронски сертификати који омогућавају куповину производа али и мере за подизање квалитета исхране.

Руске мере ефикасне

„Систем мера које постоје у Русији је прилично ефикасан, јер породице могу да их искористе на побољшање животних услова, образовање или пензијски систем. Данас, када породице губе посао због околности са корона вирусом, оне могу добити новчану помоћ у висини од 19 хиљада рубаља. То је износ који може да омогући једној породици да преживи период пандемије, када нема посла. Ако уз то додамо и новчана средства која регуларно добија свако дете, може се рећи да Влада одговорно преузима на себе обавезе гарантоване Уставом. У Русији данас постоји широки пакет мера, који је уникатан“, рекла је Наталија Карпович из Фонда за заштиту детета.

Русија се развија, а последњих година велику пажњу поклања породици. Сваке године се уводе нове мере. Све најбоље примере европског искуства Русија прати, али развија и своје сопствене механизме, сагласни су експерти. Русија делује у правцу повећања прихода породицама, а основна брига Владе је да обезбеди услове који поправљају квалитет живота и члановима породице посао. А експерти су сагласни да ако се сва помоћ изрази у новцу, Русија не заостаје за социјалним програмима који постоје у Европи и другим развијеним земљама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала