Обрачун за будућност САД: Трамп удара на Гејтса кога многи Американци виде као профитера од вируса

© AP Photo / Seth WenigБил Гејтс
Бил Гејтс - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Од исхода друштвеног и политичког обрачуна председника САД Доналда Трампа и милијардера Била Гејтса могла би да зависи будућност Америке, а јавна битка ће утицати и на председничке изборе у тој земљи.

Каква год била судбина петиције којом се усред пандемије Kовида 19 и предизборне председничке кампање у САД тражи покретање истраге против Била Гејтса, она ће сигурно ојачати Трампову позицију међу његовим гласачима, али и међу онима који нису опредељени између демократа и републиканаца.
Политички аналитичар из Вашингтона, Обрад Кесић, овако види утицај који ће имати на америчко друштво петиција коју је до сада потписало око 450.000 људи и која је осванула на сајту Беле куће.
Потписници траже покретање свеобухватне и јавнеистраге против Фондације Била Гејтса и његове супруге Мелинде због, како наводе, „злочина против човечности и злоупотребе медицине“. Јер, од како је епидемија новог вируса корона кренула у кинеском Вухану креће и притисак Гејтса широм света да се направи вакцина и уведе биометријско праћење људи.
Обрачун Трампа и Гејтса тресе Америку
Кесић истиче да велики број људи у САД има сумњу према Билу Гејтсу и његовим мотивима зато што информације које излазе у јавност указују на то да он не само да је улагао у лабораторију у Кини, него и због тога што је доста улагао у Светску здравствену организацију (СЗО) према којој су Американци доста критични. Нарочито су се оголиле ствари када је Трамп наредио укидање финансијске подршке СЗО, а Гејтс ускочио и постао један од кључних финансијера те организације.

 

© AP Photo / Lauren Victoria BurkeПотписници петиције у САД траже покретање свеобухватне и јавнеистраге против Фондације Била Гејтса и његове супруге Мелинде због, како наводе, „злочина против човечности и злоупотребе медицине“
Обрачун за будућност САД: Трамп удара на Гејтса кога многи Американци виде као профитера од вируса  - Sputnik Србија
Потписници петиције у САД траже покретање свеобухватне и јавнеистраге против Фондације Била Гејтса и његове супруге Мелинде због, како наводе, „злочина против човечности и злоупотребе медицине“

Кесић напомиње да је, према перцепцији многих Американаца, СЗО заједно са Кином учествовала у стварању лажне слике о вирусу. Он додаје да уз Кину, они и  Гејтса виде као кривца за све што се десило од увођења ванредних мера, а посебно за урушавање економије. Овог милијардера нарочито критикују они који су сумњичави према Гејтсовим идејама око вакцине и потребе да грађани који је приме, или су преболели ковид 19, морају да се нађу у здравственом регистру, да буду прађени и проверавани, заједно са њиховим контактима. Увођење биометријског праћења људи виде као угрожавање слободе, безбедности и основних уставних права.

 

„Из тих сумњи они су покренули петицију имајући у виду да је Гејтс један од кључних активиста, не само у одбрани Кине, него за подршку за масовну вакцинацију популације у САД и шире. Тренутно се сакупљају потписи, а онима који су већ били критични према Билу Гејтсу се прикључују и они који су доста забринути за своју и економску и финансијску будућност своје породице,“ објашњава наш саговорник.

Тим пре, истиче Кесић, што Гејтс заговара продужетак ванредног стања, објашњавајући то безбедносним разлозима, чиме је навукао на себе и бес људи који траже да се истражи његова улога у целој причи о ковиду.

Шта даље са петицијом

Саговорник Спутњика сматра да петиција већ има довољно потписа да привуче пажњу, али да тај посао још није завршен.

„Када се заврши сакупљање потписа, онда се петиција шаље директно у Белу кућу и Конгрес истовремено. Од Конгреса се тражи да формира одговарајуће комисије да би била истражена цела прича, а од државе да америчко министарство правосуђа предузме кривичну истрагу везану не само за Гејтса, него и за улогу Кине у ширењу вируса. Али, исто тако, да се истраже сви финансијски трагови из периода пре него што је дошло до заразе од ковида“. 

Кесић додаје да још није јасно шта ће администрација да предузме поводом петиције. Иако ће, по његовој процени, бити сакупљен много већи број потписа од потребног, то, како каже, не обавезује администрацију ни Конгрес да се тиме баве, иако већ има гласова у Конгресу, поготово републиканаца, који су најавили да ће то ставити на дневни ред.
„То ће републиканцима много лакше ићи у Сенату, него у Доњем дому где демократе имају већину, али генерално, расположење у јавности у САД је доста негативно према Гејтсу и мислим да се може очекивати нека реакција администрације само не знам у којој форми", каже он.

Сукоб у кампањи

На питање, у којој мери је супротстављеност Трампа и Гејтса у ствари сукоб две главне америчке струје у предизборној кампањи, политички аналитичар из Вашингтона пре свега напомиње да су противници Трампа толико присутни у јавности са критичким ставовима према њему и његовој политици да би се тешко могло говорити да су они нека „дубока држава". Та такозвана дубока држава се види и не морате да копате предубоко да бисте наишли на њу. Кесић истиче да је реч о делу државне администрације и бирократа који не прихватају да је Трамп легитимни председник, сматрајући да као политичка и друштвена елита имају право да одлучују за, како то они виде, „добробит целог друштва“.

CC0 / Пиксабеј / Гејтс би из својих лабораторија да вакцинише цео свет, а Трамп као једна од највећих претњи светском глобалистичком поретку омета намере оних који би и даље да буду доминантни и кључни фактор за одлучивање у целом свету.
Обрачун за будућност САД: Трамп удара на Гејтса кога многи Американци виде као профитера од вируса  - Sputnik Србија
Гејтс би из својих лабораторија да вакцинише цео свет, а Трамп као једна од највећих претњи светском глобалистичком поретку омета намере оних који би и даље да буду доминантни и кључни фактор за одлучивање у целом свету.

И Гејтс спада у ту категорију људи који имају утицај поготово због огромних сума новца које троши не само на подршку невладиним организацијама, него и за медијску кампању веома критичну према Трампу, каже Кесић.

Глобалисти виде пандемију као шансу

Они , како додаје, Трампа виде као једну од највећих претњи светском глобалистичком поретку који би хтели да сачувају јер им омогућава да буду доминантни и кључни фактор за одлучивање у целом свету.
Сада, напомиње он, ситуацију са пандемијом вируса користе као нову прилику за рушење Трампа који је увек био јасан да је глобалистички приступ оштетио САД и допринео да оне не дочекају спремно ни изазов са коронавирусом.

„Та борба траје од првог дана када је Трамп преузео мандат и трајаће до председничких избора у новембру. Ова петиција показује да Трамп ужива велику подршку, поготово међу оним људима који су гласали за њега на прошлим изборима и остали му лојални и гледају на Гејтса и на целу ту елиту као на највећу претњу не само према држави него и према њиховим породицама“, оцена је саговорника из Вашингтона.

На питање како су амерички мејнстрим медији коментарисали петицију овај аналитичар каже:
„У великој мери је игноришу и генерално реагују као адвокати Била  Гејтса  кад год је нека критика уперена према њему, било  од стране републиканских чланова Конгреса, од конзервативних медија, или од стране самог председника“. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала