Апликација која нас чува од вируса корона - понуда која се не одбија /видео/

© AFP 2023 / PATRICK KOVARIKЖена гледа у телефон ајфон
Жена гледа у телефон ајфон  - Sputnik Србија
Пратите нас
Конфузна времена доносе дискутабилна решења. „Невидљиви непријатељ“, нови вирус корона, спојио је до скоро неспојиве фирме на истом за задатку. Технолошки гиганти, компаније Епл и Гугл су кренуле у израду јединственог сервиса-апликације која ће, уколико јој дозволимо, моћи да нас обавести да ли смо били у близини са зараженом особом.

Главно питање је контрола безбедности и података о личности која је већ тема у технолошким круговима. У домаћим медијима, вест о удружењу калифорнијских гиганата прошла је релативно незапажена, иако ће и у Србији овај систем бити  доступан за коришћење. Постоји мноштво питања у вези са корисничким искуством и како ћемо моћи да одобримо или не одобримо овакву функцију. Коришћења апликације најављује се за средина маја, када ћемо знати како у пракси функционише.

Хоћемо ли моћи да одбијемо понуду

Ако узмемо у обзир да практично цео свет изузев најновијих Хуавеј уређаја, користи Гугл и Епл оперативне системе, ово је систем који ће бити активан на свим меридијанима. Обе компаније за сада посeдују анализу кретања људи, који користе њихове локацијске сервисе, пре и након избијања пандемије. Гугл је у свом истраживању за сада изоставио Србију са глобалне мапе. За разлику од Гугла, “Епл” има податке за Србију  и  доступни су на сајту - www.apple.com/covid19/mobility,  док су подаци Гугла без Србије доступни на сајту - www.google.com/covid19/mobility.

На основу те анализе, можемо видети да се од 15. марта када је проглашено ванредно стање у нашој земљи, људи крећу и возе мање у просеку за 65%. Ако упоредимо резултате из Србије, приметно је да је проценат смањења кретања, барем код људи који користе Еплове уређаје, значајно већи него у Америци или западној Европи.

© Tanjug / ZORAN ZESTICОд 15. марта када је проглашено ванредно стање у нашој земљи, људи крећу и возе мање у просеку за 65%.
Апликација која нас чува од вируса корона -  понуда која се не одбија /видео/  - Sputnik Србија
Од 15. марта када је проглашено ванредно стање у нашој земљи, људи крећу и возе мање у просеку за 65%.

Постоје и апликације које људи наменски инсталирају да би их рано упозориле о потенцијално опасном контакту и које прате кретање људи. Оне су активне у земљама попут Сингапура, Тајвана, Јужне Кореје и Аустралије. Међутим, да би резултати били поуздани, епидемиолози тврде да би минимум 40  посто људи требало да се сагласи са инсталацијом таквог сервиса. Компаније попут Гугла и Епла немају потребу да праве специјалне апликације, већ су у могућности да самим ажурирањем софтвера омогуће “праћење” контаката.  

Праћење људи или како је вирус „актуелизовао“ Орвела

Да ли сигурност и опште добро иду заједно, у пакету са повећањем доступности података о личности? Модерни маркетинг и бизнис почивају на увиду у личне податке потенцијалних корисника. Сви профили на друштвени мрежама, сваки налог који користимо “бесплатно”, јако се добро наплаћује. Као што стара изрека каже “бесплатног сира има само у мишоловци”.

© AP Photo / Jens MeyerСкоро сваки производ који се нуди као “бесплатан” на интернету, изузетно добро генерише податке које му допустимо, и компаније вешто ту услугу наплаћују оглашивачима или другим интересним странама.
Апликација која нас чува од вируса корона -  понуда која се не одбија /видео/  - Sputnik Србија
Скоро сваки производ који се нуди као “бесплатан” на интернету, изузетно добро генерише податке које му допустимо, и компаније вешто ту услугу наплаћују оглашивачима или другим интересним странама.

Свест о томе да коришћење напредних алгоритама не може да буде бесплатно, јако је битна за разумевање функционисања модерног света. Скоро сваки производ који се нуди као “бесплатан” на интернету, изузетно добро генерише податке које му допустимо, и компаније вешто ту услугу наплаћују оглашивачима или другим интересним странама. Какве ћемо додатне податке сада у пандемији достављати приватним компанијама и шта ће оне ново сазнати о нашим животним навикама. Неоспорно је да Епл и Гугл већ сада могу да нас “прате” уз помоћ локације, али уз нашу сагласност, коју често и не прочитамо о “условима” за коришћење апликација.

Неко би рекао да су ово сјајна времена за теоретичаре завере, али ко је одговоран што се до истине данас теже долази него до закопаног блага? Да ли смо окружени и лажним вестима у време пандемије и зашто? Да ли се прикупљени  подаци, у време пандемије, користе у профитабилне сврхе које немају никакве здравствене импликације? Или је пандемија допринела да се Орвелова предвиђања свеобухватне контроле реализују? У сваком случају, време ће бити најбољи “лек” и донеће одговоре на ова питања.

О теми, шта нам доноси почетак сарадње између компанија Епл и Гугл на апликацији за праћење контаката, ради ефикасније борбе против корона вируса, у емисији „Технограм“ говорио је Иван Јелић, директор за производе и развој портала б92.net.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала