Праћење контаката између људи: Почела са радом контроверзна апликација на телефонима

© AP Photo / Wilfredo LeeЖена чека у реду да уђе у трговину и разговара мобилним телефоном са кошуљом омотаном око лица, Флорида.
Жена чека у реду да уђе у трговину и разговара мобилним телефоном са кошуљом омотаном око лица, Флорида. - Sputnik Србија
Пратите нас
У оквиру борбе против вируса корона, аустралијска влада је данас покренула контроверзну апликацију за праћење, обећавши да ће законски обезбедити приватност оних који се добровољно пријаве да је користе.

Апликација за паметни телефон, базирана на сингапурском софтверу „TraceTogether“, користи блутут сигнал за евидентирање блиских контаката између људи.

Аустралијска влада, која жели да се за добровољно учешће у пројекту пријави најмање 40 одсто становништва како би имала ефекта, истиче да је апликација безбедна, преноси Танјуг писање Ројтерса.

Како је наведено, прикупљени подаци са апликације омогућиће званичницима да открију људе за које је могуће да су били изложени инфекцији.

„Помоћи ће нам док покушавамо да се вратимо у нормалу, аустралијском начину живота. Нико неће имати приступ подацима, чак ни ви сами. Само ће званичници државне службе за јавно здравље имати приступ подацима“, рекао је министар здравља Грег Хант.

Групе за заштиту људских слобода критиковали су употребу апликације оценивши да представља задирање у приватност.

Неколико земаља, међу којима Јужна Кореја и Израел, користе сличне методе које подразумевају праћење локација људи путем мобилних мрежа, али се такав вид надзора у многим земљама сматра неприхватљивим, наводи Ројтерс.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала