Пушачи се узалуд понадали: Никотин помаже у борби против короне, али не и цигарете

© Фото : Pixabay Пушење
Пушење - Sputnik Србија
Пратите нас
По објављивању научне тезе да никотин помаже у борби против вируса корона, многи пушачи су се понадали да су заштићени. Чај од нане и проверени никотински суплементи помажу организам да ојача имуни систем и да допуни енергију. Пушење цигарета је штетно за плућа није препоручљиво у борби против коронавируса.

У Европи су се појавила истраживања која су показала да су пушачи ређе обољевали од коронавируса, односно да је било ретких случајева тешких клиничких слика код особа које су конзументи дувана.

Никотин помаже, пушење - не

Пулмолог др Бранимир Несторовић каже за Спутњик да је позитиван утицај никотина на организам од раније познат, али да то не подразумева употребу цигарета, јер оне садрже много ствари које нису корисне.

„Никотин је део молекула који се зове никотин амид ди нуклеотид. А то је у ствари молекул који даје енергију организму, тако да у ствари они који су умерени пушачи, они додају енергију. То је као да узимају енергетске напитке, помажу имуни систем да има више енергије. То је укратко објашњење. И, у ствари, то не значи да људи треба да пуше. Зато што никотина има и на другим местима, рецимо нана има двоструко више никотина него  већина биљака. Зашто се биљке стављају код пушача у собу,  па да апсорбују никотин“, објашњава Несторовић.
© PixabayИстраживања у Европи показала су да су пушачи ређе обољевали од вируса Ковид 19
Пушачи се узалуд понадали: Никотин помаже у борби против короне, али не и цигарете  - Sputnik Србија
Истраживања у Европи показала су да су пушачи ређе обољевали од вируса Ковид 19

Суплементи бољи од никотинских фластера

Према речима нашег саговорника, постоје и суплементи који се користе у ове сврхе и то су паметнија решења од лепљења никотинских фластера који се помињу у истраживању француских научника:

„Никотин повећава концентрацију, али повећава и нервозу, ствара зависност и тако даље. Постоји тај суплемент - никотид рибозил. Он се користи, али код нас није толико познат и распрострањен јер је релативно скуп. И он нема никаве везе са цигаретама. То је у ствари витамин Б3. Користио се у лечењу шизофреније и других разноразних поремећаја 50 година уназад, јер кад дајете Б3 витамин он је нијацин, а претвара се у никотин“.

У Европи је, како каже наш саговорник, примећено да пушачи ређе обољевају од актуелне светске пошасти, али је права прича доста шира.

„Не препоручујемо, наравно, пушење цигарета. Људи су схватили те поруке као да су они који су пушачи заштићени од вируса корона. Нису, они који су пушачи они оштећују плућа и пушење им не користи. Никотин да, али цигарете садрже све и свашта осим никотина, а већина тога је јако штетна“, закључује пулмолог. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала