Руски научници доказали: Могућ живот на Венери, Марсу и Јупитеру

© NASA . Jet Propulsion Laboratory (JPL)Планета Венера
Планета Венера - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници Института космичких истраживања Руске академије наука експериментално су доказали да микроорганизми могу да опстану у атмосфери Венере, на површини Марса и у леду Јупитеровог сателита Европа.

„У атмосфери Венере чији су горњи слојеви под утицајем космичких зрака и температурних скокова могуће је присуство микроорганизама, повезаних с честицама минерала“, сматрају научници.

Како би проверили ту хипотезу они су у лабораторији истражили утицај радијације на микромицете на сувом терену на ниским температурама и уз низак притисак. Установљено је да утицај великих доза јонизујућег зрачења не доводи до уништења ове врсте гљива. Већина их је преживела.

Научници су истраживали способност за преживљавање микроорганизама са Арктика у условима који постоје на површини Марса – уз зрачење и температуру од минус 50 степени.

Испоставило се да ти утицаји нису довели до суштинских оштећења микроорганизама.

Када је реч о опстанку потенцијалних микроорганизама на леду Јупитеровог сателита, спроведен је тест током којег је извршен о зрачење бактерија утиснути у лед  на температуру минус 130 степени  и откивене су бакерије способне да преживе.

 

 

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала