Швајцарски научници открили начин за борбу против амброзије

CC0 / Pixabay / Амброзија
Амброзија - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници у Швајцарској сматрају да би се ширење амброзије, биљке изузетно штетне по људско здравље, могло контролисати уз помоћ једног инсекта.

Алергије изазване амброзијом погађају око 13,5 милиона људи у Европи, што прави око 7,4 милијарде евра здравствених трошкова и економских губитака годишње, показало је швајцарско научно истраживање, пише Би Би Си, а преноси Танјуг.

Научници поручују да би се ширење биљке могло контролисати уз помоћ инсекта чији је латински назив Ophraella communa.

Овај тврдокрилац случајно је стигао у Европу 2013. године из Северне Америке, одакле потиче и биљка амброзија, која се проширила у 30 земаља од Пиринејског полуострва до Балкана и Скандинавије.

Полен амброзије изазива низ симптома од кијања до сузења очију и отежава стања попут астме и екцема.

Инсект напада лишће амброзије и истраживања у Италији показала су да се његовим деловањем концентрација полена амброзије смањује за 82 посто.

Урс Шафнер из научног центра ЦАБИ у швајцарском граду Делемонту проучавао је са својим тимом економске користи обуздавања амброзије уз помоћ северноамеричког инсекта.

Њихово истраживање показало је да је утицај амброзије на људско здравље и економију јако потцењен и да би биолошка контрола уз помоћ овог тврдокрилца могла да га ублажи у оним деловима Европе где је клима погодна за његов живот.

Израчунали су и да би увођење инсекта у борбу против амброзије могло смањити број људи погођених алергијом с 13,5 милиона на 11,2 милиона што би значило смањење трошкова од милијарду евра годишње.

Инсекту иначе одговара топлија клима југа Европе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала