Америка спушта рампу: Трамп прецртао зелену карту пошто је вирус „убио“ 26 милиона радних места

© REUTERS / LEAH MILLISАмерички председник Доналд Трамп на конференцији за медије испред Беле куће
Амерички председник Доналд Трамп на конференцији за медије испред Беле куће - Sputnik Србија
Пратите нас
Доналд Трамп чува бирачку базу и не дозвољава имиграције по сваку цену, само за љубав имиграционог лобија или да би био политички коректан. У супротном, да је дозволио зелену карту, ризиковао би социјалне немире и повећавао ризик од уношења заразе из других делова света, а да притом још није Америку ставио под контролу у погледу пандемије.

Овако политиколог Александар Павић тумачи одлуку америчког председника Доналда Трампа да потпише извршну уредбу о „привременом обустављању имиграције у САД“ због коронавируса. Трамп је на „Твитеру“ навео да ће нова, 60-дневна забрана бити примењена на оне који траже стални боравак или зелену карту за живот у САД, али не и за сезонске раднике.

Трамп суспендовао зелену карту за имигранте у Америку

Одлука америчког председника за нашег саговорника није била изненађење већ, како каже, потпуно природан потез, с обзиром на то да је улазак у САД због пандемије ионако већ ограничен, прекинута су путовања из већег дела Европе и Кине, а ту је и ограничење промета између Америке и Канаде и Мексика, осим за баш нужна путовања. Такође, напомиње Павић, више од 26 милиона Американаца је у последњих пет недеља изгубило посао.

„Да Трамп ово није учинио његово бирачко тело било би врло револтирано. Наиме, уколико за 60 дана незапосленост узме маха, а ви у међувремену „увозите“ друге који ће конкурисати Американцима који остају без посла, заправо ћете само повећати незапосленост у САД. Дакле, гледано са економског становишта, Трампова одлука је оправдана, а супротно би урадио само неко ко је роб политичке коректности или ко је идеолошки заступник миграције по сваку цену“, оцењује Павић.

У том смислу је, додаје, потез шефа Беле куће управо оно што од њега очекују његови бирачи.

„Американци већ сад имају проблем да нађу нови посао, а сутра ће можда још њих изгубити радна места. Тако да је Трампов потез био очекиван, тим пре што је он овом одлуком направио и неке изузетке у погледу привремених радних виза за функционисање оних индустрија у Америци за које нема довољно оспособљене и стручне америчке радне снаге. Он дакле није саботирао своју привреду, већ је урадио минимум који је у овом тренутку био неопходан, управо да би заштитио америчку радну снагу“, објашњава Павић и додаје да је потез америчког председника истовремено у складу са досадашњом Трамповом антиимиграционом политиком.

„Притом, треба имати у виду да велики број америчких конзуларних одељења и амбасада у свету услед пандемије ради отежано или уопште не функционише, па су имиграције и у том погледу проблематичне. Да неко и жели да допутује то би било јако тешко јер је рад бирократије отежан, а велико је питање каква ће бити инфективна слика у САД за 60 дана, као што нико не зна да ли ће привреда додатно да крахира“, истиче наш саговорник.

Ванредни услови захтевају ванредне мере

Он објашњава да свет, према свим предвиђањима, улази у највећу економску кризу у последњих сто година.

„То су заиста ванредни услови, па захтевају и ванредне мере. Сумњам да би било која друга држава сада, у условима када сви имају економских проблема и мораће да се додатно задужују и повећају социјалну помоћ, дозволила прилив нове радне снаге која неће моћи да се запосли. То би само повећало социјалне тензије. Зато ме не би изненадило да и друге државе посегну за мерама сличним овој коју је применио Трамп“, каже Павић.

У Америци је прошле године зелену карту добило око милион људи. Саговорник Спутњика каже да је у овом тренутку немогуће предвидети да ли ће мера привремене суспензије зелене карте бити продужена.

„Нико не зна каква ће бити ситуација преко лета, да ли ће бити новог таласа вируса или не, па је зато тешко проценити да ли ће амерички председник забрану суспензију зелене карте продужити или укинути. У питању је изборна година и он не сме да дозволи себи да направи погрешан корак. Заправо, може само да стекне популарност међу људима који су изгубили посао и који виде да он, како-тако штити потенцијална радна места за Американце, а не за конкуренцију која би сигурно прихватила нижу цена рада од оне на коју би пристао просечни Американац“, примећује Павић.

Америчког председника, како примећује, неће превише узнемирити критике његових потеза које долазе од стране опозиције.

„Његови противници су подигли лествицу опозиционог деловања на невероватне висине. У почетку су критиковали Трампа што не уводи мере ограничавања путовања из Кине, а када је то учинио, критиковали су га што то ради. У том смислу Трамп је свестан да ни на који начин не може да придобије своје противнике нити то покушава. Али, покушава да сачува своју базу која га је довела на власт, а за њих су најважнији економија и ограничавање имиграција“, закључује Александар Павић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала