Човић: Ако Албанци крену на Газиводе и Валач морају добити одговор /видео/

© Sputnik / Никола ЈоксимовићЗастава Србије на брани Газиводе
Застава Србије на брани Газиводе - Sputnik Србија
Пратите нас
Енергетска независност Приштине је немогућа без хидроелектране Газиводе и трафостанице Валач и баш зато Србија треба да буде опрезна и спремна на евентуалне провокације. Нема мирног спавања с Албанцима, а ако крену на Газиводе и Валач морају добити одговор, каже бивши вицепремијер Србије Небојша Човић.

Некадашњи председник Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић сматра да након што је пре недељу дана у јеку пандемије и, како каже, у мраку и кршећи Бриселски споразум, Приштина повезана са електромрежом Албаније, чиме је престала да буде део „Електромрежа Србије“, не треба искључити могућност провокација везаних за Валач и Газиводе, које није важно само за електроснабдевање него и за снабдевање водом.

„У тренутку кад је технички премијер Аљбин Курти „привремена прошлост“, јер се он неће тако лако предати, а косовски председник Хашим Тачи жури да искористи пандемију и ограчења проистекла из опасности од вируса, у Приштини тек почиње унутрашња забава. Србија зато мора да води рачуна да не буде ухваћена на препад преко ноћи, што Албанци добро умеју да раде. Албанци праве марифетлуке јер их воде спинмајстори и то међународни“, упозорава саговорник Спутњика и подсећа да су се у сличним смутним временима на Космету догодили и дизање у ваздух аутобуса у Подујеву и напад на децу у Гораждевцу.

Газиводе и Валач у опасности

Човић зато позива на опрез, и подсећа да је и председник Александар Вучић ових дана, како каже, с правом и у правом тренутку апеловао на оне који мисле да физички заузму Газиводе и Валач да то не чине.

„С Албанцима нема мирног спавања, а поготову кад у игри престола на власт долази или ће поново доћи ратна коалиција, људи који су спремни на све, којима су руке крваве не до лаката него до рамена и више. Не заобравите да су ти људи били спремни да тргују људским органима у 20. веку“, истиче саговорник Спутњика.

Човић се ипак нада да се Приштина неће усудити да крене у варијанту насилног покушаја упада у трафостаницу Валач лии на Газиводе, али додаје:.

„У том случају морају да добију одговор и то свим расположивим средствима. Нисам присталица ни сукоба и рата, али неки пут морате да имате у виду да имате посла са екстремно неурачунљивим и опасним људима који су ем криминалци, ем ратни злочинци.“

Без Газивода нема енергетске независности Косова

На питање да ли је могућа енергетска независност тзв. Косова без ова два важна енергетска објекта, бивши председник Координационог тела за КиМ каже да је то фактички немогуће.

„Технички то можда може да се реши али за то је потребно одређено, не баш кратко време везано је за изградњу инфраструктуре и за повезивање са евентуално албанским електроенергетским системом за који мислим да није баш сјајан“, наводи Човић, додајући да тзв. Косово не само на енергетском плану већ и у сваком другом смислу није самодовољно нити може само да функционише.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала