Лавров: Пандемија показала међусобну зависност свих земаља

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Све последице пандемије вируса корона тек ће се увидети, али криза је јасно показала међусобну зависност и међусобну повезаност свих држава, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
„За сада још не могу да се схвате све последице. Вероватно се већ у овој фази могу донети неки закључци. А главни од ових закључака, по мом мишљењу, јесте да је криза јасно показала, ако је још било неко коме треба нешто да се докаже, међусобну зависност и међусобну повезаност свих држава без изузетка и свих области живота у савременом свету“, истакао је министар на онлајн предавању за студенте Московског државног института за међународне односе (МГИМО).

Лавров је додао да је вирус корона нанео снажан ударац глобалној економији и да предстоји дуг период опоравка.

„Према прогнозама већине стручњака, предстоји веома дуг период њеног (економије) опоравка. Наравно, сви контакти између људи су озбиљно ограничени, укључујући хуманитарну, образовну, научну и туристичку размену. На велику жалост, смањена је и могућност дипломатских напора“, објаснио је министар.

Позив на заједничку борбу

Пандемија је показала да ниједна земља не може да се огради од таквих прекограничних претњи, а Русија позива све земље да се уједине у борби против таквих опасности, рекао је Лавров.

„Сви, чак и најтврдокорнији скептици, сада морају коначно да схвате да се нико не може оградити ни зидовима ни рововима од таквих претњи. Покушај да ради ’свако за себе‘, покушај да се седи у мирној луци, неће успети“, сматра министар.

Он је напоменуо да последице пандемије једнако осећају и државе које су одлучиле да максимално затворе комуникацију са спољним светом и оне које су одлучиле да проблему приступе више филозофски, као што је Шведска.

„Стога су наши позиви, упућени много пре актуелних догађаја, позиви свим земљама света да се удруже на заједнички рад на тражењу одговора за прекограничне претње које никога не штеде, били и тада благовремени, а сада су, уверен сам, још актуелнији“, додао је министар.

Сваљивање кривице на СЗО неприхватљиво

Руски министар сматра да су покушаји да се сва кривица за пандемију вируса корона свали на Светску здравствену организацију (СЗО) апсолутно неприхватљиви. Он је додао да специјалне институције система Уједињених нација остају незамењиви механизам за мултилатералну сарадњу у одговарајућим областима, што се у потпуности односи и на рад СЗО.

„Сматрамо нападе на ову организацију и покушаје да се на њу свали сва кривица за оно што се дешава апсолутно контрапродуктивним и непоштеним. Ова организација је у свим фазама кризе, према нашој оцени и према оцени велике већине држава, деловала професионално, правовремено предузимајући проактивне кораке. Дистрибуирала је информације и препоруке свим државама“, истакао је Лавров.

Он је додао да тренутна криза не сме да се користи за решавање сопствених проблема или за нападе на друге државе.

Лавров је навео да се примећују покушаји да се тренутна криза искоришћава за промовисање једностраних краткорочних интереса, за свођење рачуна са неповољним владама или геополитичким конкурентима.

„Парадоксална је ситуација када земље које се представљају поборницима људских права, главним чуварима демократије, настављају активно да користе нелегитимне инструменте такозваних санкција заобилазећи Савет безбедности УН, покушавајући да исполитизују пружање хуманитарне помоћи у контексту ове пандемије, што посебно погађа најмање заштићене слојеве становништва којима је потребан приступ храни, лековима и медицинским услугама уопште“, нагласио је Лавров.

Према његовим речима, Русија одбацује овако нелегалну праксу, тим пре што су такве акције недопустиве за време заједничке катастрофе.

Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију нове инфекције вируса корона ковид 19 за пандемију. Према последњим подацима, у свету је забележено више од три милиона случајева заразе, а умрло је више од 207 хиљада људи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала