Американци започели тајно тестирање лека који се производи у Србији

© AP Photo / Elise AmendolaЛекови
Лекови - Sputnik Србија
Пратите нас
Лек против горушице који се производи и у Србији, можда помаже у борби против вируса корона, а Американци су већ почели његово тестирање у њујоршким болницама.

Лек против горушице фамотидин један је од бројних који се експериментално примењују на пацијентима оболелим од ковида 19 и испитују се у САД, пише „Сајенс магазин“, а преносе бројни амерички медији.

Пацијент оболео од вируса корона на интензивној нези клиничког центра Војводина у Новом Саду - Sputnik Србија
Лек против короне хлорокин производи се и у Србији - откривамо када ће се наћи у болницама

Тестирање овог широко распрострањеног лека тренутно је под извесним велом тајне, како његове залихе из апотека не би биле разграбљене, каже Кевин Трејси, један од лекара укључених у испитивање тог медикамента.

Овај лек тренутно добија 187 најтежих пацијената, а испитује се на укупно више од хиљаду оболелих. Лабораторијска испитивања, али и извештаји из Кине, где је већ испробаван, обећавајући су, тврде амерички медији.

Међутим, Трејси не жели да говори о првим резултатима, наводећи да ће они бити познати за неколико недеља.

Један од стручњака који је први указао на овај лек је Мајкл Калахан, из главне болнице Масачусетса у Бостону. Он, иначе, има велико искуство у епидемијама широм света, будући да је учествовао у сузбијању епидемије САРС-а 2003. године, а у јануару ове године био је у Хонгконгу и кинеској провинцији Нанђинг.

Изоловање нуклеинске киселине из узорка људског биоматеријала у Савезној здравственој агенцији Русије у Краснојарску - Sputnik Србија
У Русији направљен нови лек за вирус корону

У тренутку када је избила епидемија новог вируса корона, Калахан се у Кини затекао због пројекта који се бави птичјим грипом. Заједно са кинеским колегама отишао је у Вухан, када је тамо избила епидемија короне.

Како је рекао, тамо је, заједно са кинеским лекарима, приметио да пацијенти старији од 80 година, који пате од горушице или чира и користе фамотидин, боље подносе вирус корона, а њихова смртност била је готово двоструко мања у односу на друге оболеле, што је уочено провером медицинске документације више од 6.000 пацијената.

По повратку у САД, у сарадњи са другим научницима, покренуо је лабораторијска испитивања материја које могу помоћи у борби против вируса корона, а једна од оних које су се показале добро, био је и фамотидин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала