Психологија боја: Која боја смањује агресију, која разбуђује, а која подстиче апетит

CC0 / Pixabay / Психологија боја
Психологија боја - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Боје имају велику улогу у људској психологији. У року од 90 секунди размишљамо о људима и производима након што их угледамо, а око 62 од 90 одсто нашег мишљења темељи се само на боји. Из тог разлога поједине компаније користе боје у амбалажи, логотипу и трговинама како би утицале на наше свакодневне одлуке.

Портал „Кликс“ преноси наводе „Брајт Сајда“ да боје заправо имају велику улогу у нашим животима и знатно утичу на наше реакције.

Розе - умирујућа

Боје се често поигравају с људском психологијом, те се тако розе и плава сматрају умирујућим, смањују агресију, али су оне биле и предмет бројних расправа о томе да је розе боја намењена само девојкама, а плава мушкарцима. Многима је можда невероватно, али су неки затвори офарбани управо у розе боју, како би се тиме смањила агресивност, а осим тога и свлачионице гостујућих тимова на утакмицама окречене су том бојом, како би им био ослабљен морал. То је из разлога што су одређена истраживања показала да је „Бејкер-Милер“ розе боја ефикасна у смањењу агресије и снаге.

Жута – евоцира срећу

Жута евоцира срећу, пре свега јер је изузетно светла боја која разбуђује, али и самим тим превише стимулише очи и одвлачи пажњу, па се због тога ретко користи у ентеријеру авиона и других превозних средстава. Авио-компанија „Рајан ер“, на пример, својевремено је имала жута седишта, али је под притиском својих редовних путника одлучила да их промени.

Црвена – не подстиче апетит

Иако се можда супротставља увреженим мишљењима, црвена заправо не подстиче апетит. Можда изненађује ово сазнање, али једна научна студија је потврдила његову истинитост. Збуњеност вероватно настаје због чињенице да је амбалажа многих нездравих прехрамбених производа црвене боје. Тешко је поверовати, али врло је могуће да бисмо их још више конзумирали да није тако.

Плава – улива поверење

Већ је у тексту поменуто да плава додатно умирује, али интересантна је и чињеница да ова боја заправо улива поверење у компаније које имају плави логотип. Иначе је плава омиљена боја банки, ИТ фирми и компанија за осигурање и то с добрим разлогом, јер чини да се осећамо сигурније.

Наранџаста – подстиче на забаву

Наранџаста је изузетно јака и приметна боја, па се она често користи у ситуацијама када се одређене ствари желе нагласити. Често је избор у изради затворских униформи, али нас она такође подстиче и на забаву, јер се управо ова боја налази на логотипима „Фанте“ и дечје телевизије „Никелодион“. Такође, наранџаста се повезује и с вредношћу новца.

Бела – не изазива јаке емоције

Многима се чини логичним одлука да зидови канцеларија буду бели, јер та боја не изазива јаке људске емоције. Међутим, стручњаци за ентеријер упозоравају да је то често погрешна одлука. Ипак, истраживачи су открили да запослени у канцеларијама са белим зидовима праве много више грешака у свом раду него они који се налазе у канцеларијама са црвеним или зеленим зидовима.

Зелена – повећава визуелну креативност

Није неуобичајено да људи саветују да своје радно окружење употпунимо биљкама, али чак и зелени зидови или тапете могу имати позитиван ефекат на нас. Однедавно је познато да зелена повећава визуелну креативност, док је њен утицај на вербалну креативност занемарљив.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала