Скривени геометријски образац открива тајне из доба неолита

CC BY-SA 3.0 / Teomancimit / Göbekli TepeАрхеолошки локалитет Гобекли Тепе у Турској
Археолошки локалитет Гобекли Тепе у Турској - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Енигматични монолити изграђени пре око 11.500 година на локалитету Гобекли Тепе у Турској, загонетка су за археологе од њиховог открића 90-их година прошлог века. Сада је тим израелских научника дошао до необичног открића, односно „геометријског обрасца“, које указује да су пројекти изградње били много сложенији него што се раније мислило.

Њихово откриће, такође, указује и да је целом процесу изградње претходило детаљно планирање уз значајне ресурсе, што се сматрало немогућим за то доба.

Израелски археолози, који су проучавали три најстарија монолита, открили су „скривени геометријски образац“, тачније једнакокраки троугао, који их наводи на теорију да је могуће да је грађевина „планирана као јединствена целина“ и да је грађена истовремено.

Камене лопте - Sputnik Србија
Решена мистерија камених лопти старих два милиона година

„Постоји много спекулација о томе да су грађевине дизане сукцесивно, и да је могуће да су то радиле различите групе људи...Међутим, нема доказа да се то дешавало у истом временском периоду“, рекао је арехеолог Гил Хаклај са Универзитета у Тел Авиву.

Ово откриће, по свему судећи, потврђује раније тезе археолога да су „архитекте“ током неолита или чак касног палеолита умели приликом градње да примене „основне геометријске принципе“ и „успоставе стандардне једнице мере“, пише израелски „Харец“.

Археолози су мишљења и да геометријски обаразац који су открили појачава тезу налазишта Гобекли Тепе као „култног места“.

Исус - Sputnik Србија
Нова научна открића о родном месту Исуса Христа

Гобекли Тепе, у југоисточној Анадолији, сматра се првим и најстаријим примером монументалне архитектуре. Настало је неколико миленијума пре Стоунхенџа или Кеопсових пирамида у Гизи, а ово светилиште уједно представља и најстарији верски објекат на свету.

У научним круговима влада мишљење да је Гобекли Тепе функционисао не само као верски објекат, већ да је то било место где су се приређивали разни ритуали и свечаности и где се размењивала роба.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала