Власотинце у карантину и док се Србија откључава: Откуд експлозија вируса у овом градићу

© Фото : Зоран СтојичићВласотинце, парк у центру града
Власотинце, парк у центру града - Sputnik Србија
Пратите нас
Упркос јењавању епидемије вируса корона, Власотинце бележи повећан број новооболелих и постаје ново жариште у Србији. Кризни штаб при тој општини затражио је од Владе Србије формирање посебног Кризног штаба за ово подручје. Град остаје под строгим мерама карантина и док се у Србији попуштају мере.

Према последњим подацима, у Власотинцу које има око 15 хиљада становника, забележено је чак 72 случаја оболевања од вируса ковид 19. У односу на претходни дан регистровано је повећање од 16 новооболелих. Поређења ради, Нови Пазар који је такође једно од жаришта, има 81 заражених, али на око 100 хиљада становника.

Заменик команданта кризног штаба Власотинца Бошко Станчић рекао је за Спутњик да је у овој општини учињено све како се вирус не би ширио, али да је нажалост дошло до ескалирања ситуације.

Строге мере за Власотинце док у Србији попуштају

Дезинфекцију Дома здравља су, како је рекао наш саговорник, вршиле локалне службе, потом и Завод за јавно здравље Ниша, као и руска АБХ јединица.

„Сваког дана перемо улице и вршимо дезинфекцију, али ето, ситуација је нажалост оваква. Да ли је у питању слаб имунитет, или непоштовање мера грађана у приватним контактима, није утврђено. Али, сада смо морали да потражимо помоћ Владе да се формира Кризни штаб посебан за општину Власотинце, како бисмо изашли из ове ситуације“, каже Станчић.

© Фото : Зоран СтојичићРека Власина протиче кроз град
Власотинце у карантину и док се Србија откључава: Откуд експлозија вируса у овом градићу - Sputnik Србија
Река Власина протиче кроз град

Иако се у Србији живот полако враћа у нормалу отварањем занатских радњи, теретана, фризерских и козметичких салона, уз поштовање правила и процедура за безбедно функционисање и запослених и муштерија, Власотинце ове мере ублажавања још неће применити.

Сви оболели хоспитализовани у Лесковцу

„Број оболелих, односно заражених у целој Србији се смањује. Да ли је узрок овога то што се вирус од севера повлачи према југу, па је то ескалирало код нас, или су неки људи били имуни, а позитивни на вирус, па су га пренели неком другом ко је мање имун, то епидемиолози треба да кажу. Чињеница је да смо ми од 56 у суботу, јуче имали 72 позитивна на корону. И биће још сигурно, пошто нису стигли сви извештаји. Данас се тестира још двадесет људи, а у уторак још двадесет и пет.“, наглашава саговорник Спутњика.

Стање оболелих и начин на који су заражени још није установљен, али су сви хоспитализовани у лесковачкој болници. Тамо се врши процена њиховог стања, па се они са тежом клиничком сликом пребацују у Ниш на лечење.

© Фото : Зоран СтојичићПоглед на зграду Скупштине општине Власотонце
Власотинце у карантину и док се Србија откључава: Откуд експлозија вируса у овом градићу - Sputnik Србија
Поглед на зграду Скупштине општине Власотонце

Гужве на улицама и пред банкама

Зоран Стојичић, уредник портала „Инфодеск Власотинце“, каже за Спутњик да се градом дневно „шета“ две-три хиљаде људи и да се испред поште и банака стварају гужве без прописаног растојања. Према његовим речима, дешава се да у продавницама буде и по 20 људи, иако је ограничење до седморо.

Према подацима портала „Инфодеск Власотинце“, због седам запослених који су тестирани позитивно на корона вирус, читава хала предузећа „Маша импекс“ у Стајковцу је затворена, а Завод за јавно здравље у Лесковцу наложио је одлазак осталих 36 запослених у самоизолацију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала