Аустријске кобре ухапсиле групу због ширења „теорија завере“ у вези са пандемијом

© AP Photo / Ronald ZakПрипадници полиције у Бечу
Припадници полиције у Бечу - Sputnik Србија
Пратите нас
Специјалне јединице аустријске полиције извеле су акцију против групе која је ширила теорије завере у вези са корона вирусом, а који долазе са десничарске сцене.

Министар унутрашњих послова Карл Нехамер саопштио је јутрос, на конференције за штампу поводом непродужавања ограничења слободе кретања, да је полиција ухапсила четири особе, не наводећи више детаља.

Из правосуђа се указује да се ради о групи активној у Аустрији са одличним контактима према међународној мрежи која броји 162 лица.

У акцији полиције спроведени су претреси пет кућа у Бечу, Доњој и Горњој Аустрији, као и Штајерској, а акцију је водило тужилаштво из Граца.

Ухапшени су осумњичени за „противдржавно удруживање“ и они су наводно чланови такозваног суда „Глобални суд заједничког закона“.

Кобре су током викенда упале у станове пет теоретичара завере и противника мера аустријске владе у борби против корона вируса, наводи се у истражном акту.

Код једне од особа које су предмет истраге, полиција је морала да разбије врата, јер није желела да их отвори.

У акцији је ухапшено пет особа, а једно даље лице је приведено на саслушање.

Ради се о припадницима једне групације која сматра да није у обавези да следи јавно-правни систем, који тврде да стоје изнад државе и да имају сопствени суд.

Активности те групе водиле су стално ка претњама самозваних судија или „шерифа“ против запослених у судовима.

У случају да их суд осуди на основу „противдржавног удруживања“, прети им затворска казна до пет година, преноси Танјуг.

 

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала