Италијански научници тврде: Ковид 19 може да се шири и загађеним ваздухом

© AP Photo / Mary AltafferЊујорк
Њујорк - Sputnik Србија
Пратите нас
Нови вирус корона може се преносити на велике удаљености путем микроскопских честица, које загађују ваздух, закључила је група научника из Италије, који сматрају да није случајност што је епидемија ковида 19 избила у загађеним срединама, извештава „Си-би-ес њуз“.

Први пут од почетка епидемије забележен је већи број излечених него оболелих од короне у Италији. Док власти разматрају враћање становника Италије на посао, ново истраживање упозорава на још један ризик повезан са ковидом 19.

Наиме, вирус би могао бити много заразнији него што се мислило. Према речима италијанских научника, вирус је откривен на тзв. суспендованим честицама, односно микроскопским честицама које загађују ваздух, а које су посебно концентрисане у индустријским областима.

У раду, који је објављен у Међународном часопису за истраживање животне средине и здравља становништва, научници свима препоручују да носе маске, јер, како кажу, без њих два метра размака на јавним местима никако није довољно.

Испитивање лабораторијских узорака - Sputnik Србија
Немачки научници руше главну тврдњу о вирусу корона

Професор Приско Пишители са универзитета у Напуљу и његове колеге сматрају да микроскопске честице могу преносити вирус на велике удаљености. Они су проучавали индустријску област око Милана, где се бележи најгори квалитет ваздуха у Европи. Међутим, то је уједно и један од региона са највећим бројем заражених и умрлих од ковида 19.

Према речима професора Леонарда Сетија, није случајност то што је широм света епидемија короне однела највише живота у индустријским областима, као што су Вухан, Њујорк.

Научници истичу да још нису дошли до закључка у којој мери је заразан вирус који се преноси путем загађујућих честица, али да је истраживање у току. Они упозоравају да је једино решење јачање превентивних мера – обавезно ношење маски, социјална дистанца и смањена загађеност ваздуха.

Професор Пишители истиче да је потребно држати емисију суспендованих честица на ниском нивоу, јер су оне опасне по наше здравље.

Научници упозоравају да је у индустријским областима ризик од заразе виши, „али где год да се налазимо не можемо знати шта удишемо“.

„Ако се налазите у окружењу других људи, увек носите маску!“, преноси упозорење научника „Си-би-ес њуз“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала