Либан: Сукоби војске и демонстраната усред епидемије (видео)

© AP Photo / Hassan AmmarПротест у Бејруту
Протест у Бејруту - Sputnik Србија
Пратите нас
У граду Триполију на северу Либана сукобили су се припадници армије и демонстранти, након што је војска почела да растерује учеснике митинга и да уклони блокаде с путева у разним деловима града, преноси либански телевизијски канал ЛБЦ.

Команда Армије Либана је саопштила да је група „провокатора“ употребила боце са запаљивим садржајем, а да су на војна возила бацане ручне гранате. Два војника су рањена. Према подацима либанских медија, у разним деловима града чују се пуцњи из ватреног оружја.

Према саопштењу војне команде, армија се умешала након што су групе људи почеле да пале и ломе приватну и општинску имовину, укључујући и филијале неколико банака. Либански Црвени крст је саопштио да на месту сукоба у Триполију ради шест бригада хитне помоћи. На местима где су избили пожари су и ватрогасци.

У понедељак су у Бејруту, Сајду и другим градовима одржани масовни протести. Агресивно расположени грађани су широм земље блокирали путеве, а у неким местима су покушали да униште излоге банака.

Нови талас масовних демонстрација у разним деловима Либана избио је након оштрог пада курса националне валуте у односу на долар. То је погоршало ионако сложену економску ситуацију у тој земљи, у условима епидемиолошке ванредне ситуације која је уведена 16. марта и продужена до 11. маја.

Незадовољство је почело још 17. октобра прошле године. Тада су стотине грађана широм земље изашле на антивладине демонстрације са захтевом да се спроведу ефикасне економске реформе, да политичари умешани у корупцију одговарају и да се врати новац украден из државног буџета. У новембру је због тога пала влада Сада Харирија, а крајем јануара је председник Либана именовао новог премијера Хасана Дијаба.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала